DISTRIBUIȚI

Pakistanul a rămas fără banii necesari pentru recuperarea după inundațiile catastrofale. Milioane de familii strămutate au nevoie de sprijin, inclusiv de medicamente. ONU a crescut de cinci ori solicitarea de ajutor financiar internațional până la suma de 816 milioane de dolari, potrivit Reuters , informează mediafax

Pakistanul nu mai are bani pentru a cheltui pentru refacerea țării după recentele inundații, a declarat marți ministrul pakistanez al schimbărilor climatice.


Citește și : Borisov va încerca să formeze o coaliţie de guvernare în Bulgaria, chiar dacă nu va deveni prim-ministru

Organizația Națiunilor Unite și-a revizuit de cinci ori apelul de ajutor umanitar pentru Pakistan, de la 160 de milioane de dolari la 816 milioane de dolari, în condițiile în care o creștere a bolilor transmise prin apă și teama de foamete reprezintă noi pericole după săptămâni de inundații fără precedent.

„Nu avem spațiu pentru a oferi economiei noastre niciun stimulent”, a declarat ministrul pentru schimbări climatice, Sherry Rehman, în cadrul conferinței de la Geneva.

Ea a îndemnat țările dezvoltate să accelereze finanțarea pentru dezastrul din Pakistan despre care s-a spus că este fără precedent în istoria modernă a lumii. Peste șapte milioane de oameni au fost strămutați din casele lor, a dezvăluit demnitarul.

Ministrul pakistanez al afacerilor economice, Ayaz Sadiq, a declarat că va dura mulți ani până la refacerea țării. Inundațiile uriașe, provocate de ploile musonice și de topirea ghețarilor, au afectat o mare parte a țării din Asia de Sud și au ucis aproape 1.700 de persoane, majoritatea femei și copii.

Potopul a afectat 33 de milioane de persoane dintr-o populație de 220 de milioane și a provocat pagube pe care guvernul le estimează la 30 de miliarde de dolari, deoarece culturile, drumurile, animalele, podurile, casele, școlile și unitățile medicale au fost luate de ape. Guvernul și Națiunile Unite au dat vina pe schimbările climatice pentru acest dezastru.

Citește și : SUA şi Coreea de Sud au executat ‘un exerciţiu cu lovituri de precizie’ după tirul cu rachetă nord-coreean

Julien Harneis, coordonator umanitar în Pakistan, a declarat că obiectivul de 816 milioane de dolari pentru apelul de urgență este „absolut insuficient”. De asemenea, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat în cadrul reuniunii că Pakistanul se află „în pragul unui dezastru de sănătate publică”.