DISTRIBUIȚI
YouTube

Pakistanul a eliberat luni 100 de prizonieri indieni, într-un „gest de bunăvoinţă” destinat reducerii nivelului de ostilitate între cei doi rivali înarmaţi nuclear, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Mashooq Ali, un purtător de cuvânt al închisorii centrale din Karachi, a confirmat aceste eliberări şi a declarat că prizonierii urmau să fie predaţi autorităţilor indiene la punctul de trecere a frontierei Wagha din apropierea oraşului Lahore, în estul Pakistanului.


Citește și : Pierre Moscovici este de părere că Marea Britanie nu va părăsi UE fără un acord pe 12 aprilie

Acestea sunt primele eliberări de prizonieri dintr-o serie de patru planificate de Pakistan. Următoarele sunt stabilite pentru 15, 22 şi 29 aprilie.

„Pakistanul a decis să elibereze 360 de prizonieri indieni inclusiv 355 de pescari şi cinci civili”, a anunţat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mohammad Fasial. „Aşteptăm ca India să ia o măsură reciprocă”, a adăugat el.

Potrivit ministerului, există 347 de prizonieri pakistanezi (249 de civili, 98 de pescari) în închisorile indiene şi 537 de prizonieri indieni (54 de civili, 483 de pescari) în închisorile pakistaneze.

Cei doi rivali sud-asiatici îşi reţin de cele mai multe ori unul altuia cetăţenii, majoritatea după ce au traversat accidental frontiera lungă şi prost păzită, precum şi pescari care au navigat din greşeală în apele teritoriale ale celeilalte ţări în Marea Arabiei.

Citește și : Federica Mogherini face apel la încheierea unui armistițiu umanitar în Libia

Relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate din februarie când India a efectuat bombardamente care au lovit ceea ce ea a numit o tabără teroristă în Pakistan. Loviturile aeriene indiene au avut loc după un atentat sinucigaş cu maşină-capcană în Kashmirul administrat de India, în care au fost ucişi 40 de agenţi ai poliţiei paramilitare.