DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Prima linie de metrou din Pakistan a intrat luni în funcţiune la Lahore, capitala estului ţării, unde serviciile de transport public sunt reduse, iar infrastructura lipseşte, relatează AFP, potrivit agerpres.     

Cu o lungime de 27 de kilometri şi cu peste 20 de staţii, ‘Linia Orange’, construită de companii chineze, va reduce timpul de circulaţie în acest oraş cu un trafic mereu congestionat.


Citește și : Erdogan îi îndeamnă pe turci să nu mai cumpere produse franţuzeşti – VIDEO

„Proiectul va furniza instalaţii de clasă mondială populaţiei din Lahore”, a spus duminică, în cadrul unei ceremonii inaugurale, Usman Buzdar, şeful guvernului din provincia Pendjab, a cărei capitală este Lahore.

Inaugurarea liniei survine după ani de întârzieri, de controverse şi de întrebări legate de datoria masivă contractată de Pakistan pentru proiecte de infrastructură finanţate de China.

Metroul, criticat de asemenea şi pentru că a pus în pericol anumite situri istorice din oraş, a costat circa 300 de miliarde de rupii (1,8 miliarde de dolari).

Autorităţile speră că metroul va transporta 250.000 de persoane zilnic şi va reduce ambuteiajele în acest oraş de peste 11 milioane de locuitori.

O mare parte din Pakistan suferă din cauza infrastructurii proaste în transportul public, ceea ce face ca traseele zilnice în zonele urbane pentru numeroşi lucrători săraci să fie lungi şi costisitoare.

Citește și : Spitalele din Belgia nu mai fac faţă! Ar putea rămâne fără niciun loc la ATI!

Beijingul a investit peste 50 de miliarde de dolari în cadrul Coridorului Economic China-Pakistan (CPEC), care a permis îmbunătăţirea infrastructurii, electricităţii şi legăturilor de transport în toată ţară. ‘Linia Orange’ a fost finanţată de CPEC.

Agenţia de presă chineză Xinhua a salutat deschiderea liniei de metrou, spunând că este „o nouă etapă pentru această ţară din Asia de Sud în sectorul transportului public”.