DISTRIBUIȚI
BBC

Pagubele provocate de războiul din Ucraina sunt pentru moment estimate la 100 de miliarde de dolari, potrivit evaluărilor preliminare, a anunţat joi Oleg Ustenko, consilier economic al preşedintelui ucrainean, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Estimări foarte preliminare pe care le-am efectuat (…) arată că valoarea activelor pe care le-am pierdut deja, care au fost distruse (de Rusia), se ridică la circa 100 de miliarde de dolari americani”, a declarat el în cadrul unei conversaţii online cu Peterson Institute for International Economics (PIIE), un centru de reflecţie american.


Citește și : Ucraina este dispusă să renunţe la NATO dacă i se oferă garanţii de securitate

Oleg Ustenko a estimat totuşi că sistemul financiar ucrainean a ieşit mai degrabă bine „ţinând cont de circumstanţele actuale”, făcând referire la „o rată de schimb mai mult sau mai puţin stabilă”.

„Circa 50% dintre întreprinderile noastre nu mai funcţionează şi cele care încă funcţionează nu sunt la 100% din capacităţi”, a mai spus el.

Consilierul lui Volodimir Zelenski a mai subliniat că Ucraina trăieşte „un adevărat dezastru” care este mult „mai grav decât oricare dintre noi ne-am fi putut imagina”.

De asemenea, el a evocat importanta muncă de reconstrucţie care va urma, în condiţiile în care drumuri, poduri, spitale au fost distruse.

Citește și : Londra este PREOCUPATĂ de posibila utilizare a armelor chimice în Ucraina

Comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru Ucraina.

Miercuri, Fondul Monetar Internaţional a aprobat, de exemplu, un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina şi s-a angajat să ajute efortul de reconstrucţie când războiul va fi terminat.