DISTRIBUIȚI
GuideWithMe

Politicieni din întregul spectru politic au convenit în Turingia asupra a ceea ce ei numesc „pact de stabilitate” pentru a asigura că extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) nu va avea vreun cuvânt în luarea deciziilor, informează vineri DPA, potrivit agerpres.

Reprezentanţi ai extremei stângi Die Linke, ai social-democraţilor (SPD), Verzilor şi Uniunii Creştin Democrate (CDU) au ajuns la acord după ce AfD a ajutat cu voturile sale un candidat al Partidului Liber Democrat (FDP), care abia a reuşit să intre în parlamentul local la alegerile din octombrie, să ajungă în funcţia de premier de land pe 5 februarie.


Citește și : Scădere cu 92% a vânzărilor de autoturisme în China din cauza coronavirusului

Aceasta a marcat prima dată în istoria Germaniei când un premier de land a ajuns în funcţie cu sprijinul extremei drepte. Thomas Kemmerich, candidatul câştigător al FDP, a fost obligat să demisioneze la câteva zile, după ce toate celelalte partide au promis că nu vor lucra cu parlamentarii AfD.

De atunci, partidele au căutat modalităţi de a ieşi din criza politică în acest mic land din centrul Germaniei.

Politicienii locali au căzut de acord vineri să împiedice AfD să strice echilibrul când vine vorba despre deciziile legislative, alături de alte măsuri, deşi nu au fost oferite alte detalii.

Liderii celor patru partide negociază de asemenea separat despre cum pot organiza o majoritate pentru a-l readuce pe candidatul Die Linke, Bodo Ramelow, în funcţia de premier al landului după ce partidul său a câştigat alegerile anul trecut.

Printre alte subiecte presante se numără data următoarelor alegeri parlamentare în acest land şi o abordare comună pentru gestionarea bugetului local pentru anul 2021.

Citește și : Mii de algerieni au marcat în stradă un an de la izbucnirea manifestaţiilor pro-democraţie