DISTRIBUIȚI
afp

Reuşita procesului de pace cu talibanii va permite guvernului de la Kabul să se concentreze asupra luptei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), a explicat sâmbătă consilierul afgan pentru securitate naţională, Hamdullah Mohib, citat de AFP,  potrivit agerpres.

„Unul dintre motivele pentru care ne focalizăm asupra procesului de pace cu talibanii este că, dacă vom reuşi să ajungem la pace cu ei, forţele noastre de securitate vor putea să îşi orienteze capacităţile împotriva grupărilor teroriste ca Daech”, a declarat Hamdullah Mohib, utilizând acronimul arab al SI.


Citește și : Iranul depășește 50.000 de decese asociate Covid-19

Guvernul afgan şi talibanii au demarat tratative de pace în septembrie în Qatar. Aceste prime negocieri directe interafgane sunt urmarea unui acord istoric între Statele Unite şi talibani, în februarie.

„Este un conflict lung, patru decenii, pentru a-i pune capăt, cu siguranţă vor exista numeroase nemulţumiri de examinat”, a afirmat el cu prilejul unei conferinţe asupra securităţii, organizată în Bahrain. „Populaţia afgană doreşte încetarea acestui conflict”, a mai spus Hamdullah Mohib.

Afganistanul se confruntă de mai multe luni cu o recrudescenţă a violenţelor. SI a revendicat o serie de atentate, în special împotriva Universităţii din Kabul la începutul lui noiembrie care a făcut 22 de morţi.

Pentru Hamdullah Mohib, gruparea jihadistă a fost alungată din teritoriile pe care le controla în Irak şi Siria, dar şi-a păstrat o „reţea de terorism”.

„Acţionăm din greu pentru a-i împiedica să ne atace oraşele”, a afirmat el. Dar „ne confruntăm cu numeroase ameninţări”, a continuat demnitarul afgan.

Citește și : Turcia, în primul lockdown complet de weekend

Statele Unite au accepta retragerea trupelor străine din Afganistan în schimbul unor garanţii de securitate şi al unui angajament din partea talibanilor de a discuta cu Kabulul.

Talibanii au desfăşurat însă în ultimele săptămâni atacuri aproape zilnice împotriva forţelor guvernamentale.