DISTRIBUIȚI
Reuters

SUA au salutat joi începerea, anunţată pentru sâmbătă, a negocierilor de pace inter-afgane, solicitând beligeranţilor să nu ”rateze” această ”ocazie istorică” de a pune capăt războiului din Afganistan, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Le cer negociatorilor să dovedească pragmatismul, reţinerea şi flexibilitatea necesare pentru ca acest proces să aibă succes”, a declarat, potrivit unui comunicat, secretarul de stat american Mike Pompeo , confirmând că discuţiile vor începe sâmbătă.


Citește și : Donald Trump se compară cu Winston Churchill

Talibanii au anunţat joi că sunt ”pregătiţi” să înceapă sâmbătă aceste negocieri directe fără precedent cu guvernul afgan, care au fost amânate de mai bine de şase luni, în încercarea de a pune capăt unui conflict care afectează ţara de aproape 19 ani.

Între timp, negociatorii de la Kabul urmează să părăsească vineri Afganistanul pentru a ajunge la Doha, în Qatar, unde vor avea loc negocierile.

Citeşte şi: Aproape 10.000 de francezi s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

Acordul semnat pe 29 februarie între Statele Unite şi talibani prevedea o începere a negocierilor de pace inter-afgane pe 10 martie, dar procesul a fost amânat în mod repetat. În pofida acestor amânări, Washingtonul a continuat să-şi retragă trupele, conform prevederilor acestui acord.