DISTRIBUIȚI
Twitter

Organizaţia umanitară Oxfam i-a cerut joi Comisiei Europene să ia măsuri împotriva Greciei dacă această ţară continuă să încalce ”drepturile fundamentale” şi dreptul de azil, prevăzut de dreptul european şi internaţional, transmite France Presse, scrie agerpres.

Parlamentul grec a votat joi în favoarea unei unei ordonanţe adoptate de guvernul Mitsotakis la 1 martie care suspendă dreptul de azil pentru o lună şi prevede respingerea solicitanţilor de azil.


Citește și : China raportează 67 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus și 6 decese

Ordonanţa este răspunsul Atenei la decizia Turciei de a deschide, la finalul lunii februarie, frontierele pentru migranţii care doresc să ajungă în Uniunea Europeană. De atunci au avut loc violenţe la frontiera terestră greco-turcă, forţele de ordine greceşti fiind nevoite să folosească gaze lacrimogene pentru dispersarea miilor de solicitanţi de azil care încercau să intre ilegal în Grecia.

”Noua lege semnifică faptul că oamenii care fug de război şi persecuţii nu au ocazia de a găsi securitate şi protecţie atunci când ajung în Grecia”, a indicat într-un comunicat Raphael Shilhav, consilier al Oxfam pentru politica europeană privind migraţia.

De la 1 martie, orice migrant care intră în Grecia trecând frontiera terestră sau maritimă este transferat în tabere închise înainte de a fi repatriat.

Citește și : Lumea se îndreaptă către o criză economică mai rea decât cea din anul 2008 (OMC)