DISTRIBUIȚI

Canada şi-a exprimat luni ‘serioasa îngrijorare’ faţă de expulzarea ambasadorului său în Arabia Saudită, anunţată de Riad în replică la criticile repetate ale guvernului de la Ottawa în legătură cu reprimarea militanţilor pentru drepturile omului, transmite AFP, conform agerpres.

‘Suntem serios îngrijoraţi de aceste informaţii de presă şi încercăm să aflăm mai multe despre declaraţia recentă a Regatului Arabiei Saudite’, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Ottawa, Marie-Pier Baril, într-un comunicat.


Citește și: Acțiune ca-n filme! Polițiștii americani au eliberat 11 copii

‘Canada va apăra întotdeauna protecţia drepturilor omului, mai ales a drepturilor femeilor şi libertatea de exprimare pretutindeni în lume. Guvernul nostru nu va ezita să promoveze aceste valori şi considerăm că acest dialog este crucial pentru diplomaţia internaţională’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Arabia Saudită a anunţat luni decizia de expulzare a ambasadorului Canadei la Riad şi de rechemare a şefului misiunii sale diplomatice la Ottawa, acuzând statul nord-american de ‘ingerinţă’ în afacerile sale interne.

Riadul a decis, de asemenea, îngheţarea relaţiilor sale comerciale cu Canada.

Vezi și: Bilanț nou al victimelor din Indonezia: Autoritățile anunță 91 de morți! – VIDEO

Aceste măsuri intervin în urma unui apel al ambasadei canadiene în favoarea eliberării imediate a unor militanţi pentru drepturile omului aflaţi în închisoare în Arabia Saudită.

Regatul saudit ‘nu va accepta din partea niciunei ţări o ingerinţă în afacerile sale interne sau diktate’, a indicat Ministerul de Externe saudit pe Twitter.

El precizează că ambasadorul canadian are la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi Arabia Saudită şi că aceasta a decis ‘să îngheţe toate noile tranzacţii privitoare la comerţul şi investiţiile’ cu Canada.