DISTRIBUIȚI
Canadian Journalists for Free Expression

Canada a cerut luni „eliberarea imediată” a doi dintre cetăţenii săi încarceraţi în China pentru suspiciuni de spionaj, o afacere care provoacă o criză diplomatică între cele două ţări, relatează AFP, scrie agerpres.

„Canada condamnă cu fermitate plasarea lor în arest arbitrară, după cum am condamnat detenţia lor arbitrară pe 10 decembrie”, a declarat Ministerul canadian al Afacerilor Externe.


Citește și : Șeful diplomației iraniene: Nu există posibilitate pentru negocieri cu SUA

„Repetăm solicitarea noastră către China de eliberare imediată” a fostului diplomat Michael Kovrig şi a omului de afaceri Michael Spavor, plasaţi oficial joi în stare de arest, se mai menţionează în acest comunicat.

„Parchetul chinez a validat recenta lor arestare, în conformitate cu legea”, a declarat joi în cadrul unei conferinţe de presă Lu Kang, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Potrivit Beijingului, „Michael Kovrig este suspectat de infracţiunea de a fi adunat secrete de stat şi informaţii cu o destinaţie externă. Michael Spavor este suspectat de infracţiunea de a fi furat şi transmis ilegal secrete de stat pentru o destinaţie externă”.

Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi la câteva zile după ce Canada a arestat-o, la solicitarea justiţiei americane, pe directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou.

Procedura care îi vizează pe cei doi canadieni este în general percepută de Occident drept o măsură de represalii. China dezminte cu fermitate, afirmând că este un „stat de drept”, chiar dacă justiţia rămâne sub influenţa Partidului comunist chinez.

Washingtonul cere extrădarea lui Meng Wanzhou către SUA, unde este acuzată de complicitate la fraudă pentru ocolirea sancţiunilor împotriva Iranului. Arestarea sa a declanşat o criză diplomatică fără precedent între Ottawa şi Beijing.

Citește și : Un F-35 american a suferit daune majore după impactul cu o pasăre – FOTO

O sursă din cadrul guvernului canadian a declarat pentru cotidianul The Globe and Mail din Toronto că cei doi bărbaţi nu au fost inculpaţi oficial.

China nu a dezvăluit public unde sunt deţinuţi canadienii. Lor li s-a refuzat accesul la un avocat, dar li s-au permis totuşi vizite consulare lunare, dintre care ultima a a avut loc în această săptămână.

Potrivit The Globe and Mail, cei doi bărbaţi au fost reţinuţi mai întâi într-un loc secret, în virtutea sistemului judiciar chinez care permite deţinerea oamenilor timp de până la şase luni fără ca aceştia să fie plasaţi oficial în arest.

Însă plasarea în arest a lui Michael Kovrig şi Michael Spavor a dus automat la transferul lor într-un centru de detenţie, ceea ce este sinonim cu condiţii mai bune de viaţă, a indicat cotidianul canadian.

O sursă canadiană a declarat în martie pentru AFP că cei doi bărbaţi erau supuşi „aproape cotidian la interogatorii”. Parlamentari canadieni au denunţat condiţii de detenţie „total inacceptabile”.

Justiţia chineză a condamnat la moarte în ultimele luni alţi doi canadieni găsiţi vinovaţi de trafic de droguri. O pedeapsă pe care Ottawa o denunţă drept „crudă şi inumană”.

Preşedintele american Donald Trump l-a asigurat săptămâna trecută pe premierul canadian Justin Trudeau de susţinerea Washingtonului pentru obţinerea eliberării cetăţenilor săi. De asemenea, Ottawa a obţinut sprijinul aliaţilor săi, inclusiv Uniunea Europeană, NATO şi G7.