DISTRIBUIȚI

Americana şi sud-coreeana eliberate odată cu cei doi francezi, într-o operaţiune a forţelor speciale franceze în Burkina Faso, erau ostatice de 28 de zile, iar ”nimeni nu ştia de prezenţa lor”, au declarat vineri autorităţile framceze, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Nimeni nu avea cunoştinţă despre prezenţa lor”, a declarat ministrul francez al Armatelor Florence Parly într-o conferinţă de presă.


Cele două femei erau ostatice ”de 28 de zile”, a precizat şeful Statului Major francez, generalul François Lecointre.

ASALTUL, LANSAT PENTRU A EVITA TRANSFERUL OSTATICILOR ALTOR JIHADIŞTI

Operaţiunea de eliberare a ostaticilor francezi a fost lansată în noaptea de joi spre vineri, în Burkina Faso, cu scopul de a evita transferul către jihadişti din cadrul Katiba Macina, activi în Mali, o ţară vecină, a precizat vineri şeful Statului Major.

Citește și : Venezuela redeschide graniţa cu Brazilia şi cu insula Aruba (responsabil)

Autorităţile franceze urmăreau evoluţia răpitorilor de mai multe zile şi au profitat de oportunitatea de a a-i ataca din cauza riscului ”transferării acestor ostatici către altă organizaţie teroristă care acţionează în Mali, şi anume Katiba Macina”, a precizat el.

Acest lucru a ”făcut posibilă organizarea unei anumite operaţiuni de eliberare”, a declarat pentru presă François Lecointre.

ŞEFUL STATULUI MAJOR, FOARTE EMOŢIONAT DE UCIDEREA MILITARILOR

Generalul de armată François Lecointre, şeful Statului major interarme, s-a arătat foarte emoţionat vineri, în această conferinţă de presă, în care a evocat moartea a doi militari în cursul eliberării, în Sahel, a doi francezi, unei americane şi unei sud-coreene.

”Franţa şi-a pierdut doi fii, noi pierdem doi fraţi, iar acest lucru este întotdeauna dureros”, a declarat generalul, foarte emoţionat, cu un uşor tremur în voce.

În noaptea de joi spre vineri, forţe speciale franceze au eliberat patru ostatici într-o intervenţie ”complexă”, în nordul Burkinei Faso, în cursul căreia au fost ucişi doi militari francezi.

Citește și : Donald Trump, în culmea fericirii! A fost aprobat transferul a 1,5 miliarde de dolari pentru construirea unor bariere la graniţa cu Mexicul

În cursul acestei operaţiuni, ”doi militari au fost ucişi în lupte, maistrul Cédric de Pierrepont şi maistrul Alain Bertoncello, ambii ofiţeri marinari în cadrul Comandamentului Operaţiunilor Speciale”, a precizat Palatul Elysée.

Amândoi făceau parte din prestigiosul comando Hubert al Marinei naţionale franceze.

Preşedintele Republicii Emmanuel Macron urmează să prezideze, la Cimitirul Invalides, la începutul săptămânii viitoare, o ceremonie de omagiu naţional al celor doi militari.