DISTRIBUIȚI
Medium

Noul lider al regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Glagoev, a declarat miercuri că va aştepta un semnal din partea Moscovei înainte de a desfăşura un referendum privind alipirea la Rusia, informează Reuters, potrivit agerpres.

Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi regiunii de coastă Abhazia după un scurt război cu Georgia, în 2008. Moscova a furnizat Osetiei de Sud şi Abhaziei sprijin financiar, a oferit cetăţenia rusă pentru populaţiile lor şi a desfăşurat trupe în regiunile separatiste.


Vezi şi: Zelenski a vorbit în parlamentul Maltei (VIDEO): ‘Nu-i lăsaţi pe ruşi să abuzeze de insula voastră!’ – Black News

”Acesta nu este un proces unilateral. Trebuie să ne înţelegem partenerul strategic. De îndată ce va exista un semnal, de îndată ce va exista înţelegerea că a sosit timpul, cu siguranţă noi vom ţine acest referendum”, a declarat Glagoev, care l-a înfrânt în weekend pe Anatoli Bibilov într-un vot prezidenţial.

Tratamentul aplicat Osetiei de Sud şi Abhaziei de către Moscova a creat un precedent pentru acţiunile mai recente ale Rusiei în Ucraina. La 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, iar după câteva zile trupele ruse au invadat această ţară sub pretextul protejării populaţiei rusofone de un ”genocid” comis de forţele ucrainene.

Citeşte şi: Washingtonul minimalizează semnificaţia noii fişe tehnice a Taiwanului care scoate din sărite Beijingul – Black News

Orice decizie a Osetiei de Sud de a se uni cu Rusia ar fi cu siguranţă condamnată de Occident. Georgia a afirmat că orice plan de organizare a unui referendum este inacceptabil.

În luna martie, fostul lider sud-osetin Anatoli Bibilov anunţase că regiunea va lua măsuri în viitorul apropiat pentru a deveni parte a Federaţiei Ruse.