DISTRIBUIȚI
Alchetron

Osetia de Sud, republică separatistă din Georgia, a anunţat sâmbătă că a trimis soldaţi în Ucraina pentru „a ajuta la apărarea Rusiei”, în cea de-a 31-a zi de la invadarea teritoriului ucrainean de către forţele ruse, informează AFP, potrivit agerpres.

„Băieţii noştri îşi vor îndeplini cu mândrie datoria militară”, a declarat pe Telegram liderul acestei republici autoproclamate, Anatoli Bibliov.


Citește și : Casa Albă: Afirmaţiile lui Biden nu sunt un îndemn pentru înlăturarea lui Putin de la putere

El a afirmat că soldaţii „înţeleg perfect că ei se duc să apere Rusia, că ei se duc să apere de asemenea Osetia”.

„Dacă fascismul nu va fi zdrobit în teritorii îndepărtate, el se va manifesta din nou mâine aici”, a continuat liderul Osetiei de Sud, recurgând la o frazeologie apropiată de cea utilizată de preşedintele rus Vladimir Putin, care a vorbit despre „denazificare” referitor la Ucraina.

Bibliov nu a precizat numărul de soldaţi ce vor fi trimişi în Ucraina, însă a postat o înregistrare video în care puteau fi văzute mai multe autobuze şi camioane deja pe drum.

În 2008, Rusia a lansat un asalt devastator împotriva Georgiei, în susţinerea republicii autoproclamate Osetia de Sud. Acest război fulger, care s-a soldat cu 700 de morţi şi zeci de mii de refugiaţi, a izbucnit după ce autorităţile georgiene prooccidentale şi-au lansat forţele armate împotriva combatanţilor proruşi din Osetia de Sud.

Citește și : Josep Borrell: Încheierea unui acord în dosarul nuclear iranian este o ‘chestiune de zile’

După acest război, Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a unei alte regiuni separatiste din Georgia, Abhazia, unde şi-a amplasat baze militare permanente.

Ofensiva militară rusă a suscitat în Georgia un elan de solidaritate cu Ucraina, sute de georgieni devenind voluntari în rândul armatei ucrainene.