DISTRIBUIȚI
Kabar24 - Bisnis.com

Osetia de Sud, o republică autoproclamată în urma unei secesiuni în Georgia în 2008, anunţă sâmbătă că a trimis militari în Ucraina, ”să ajute la apărarea Rusiei” şi la ”zdrobirea” ”fascismului” în această ţară, în cea de-a 31-a zi a invaziei ruse, relatează AFP , scrie news.ro

”Băieţii noştri îşi vor îndeplini datoria militară cu steagul arborat cu mândrie”, anunţă într-o postare pe Telegram liderul acestei republici autoproclamate, Anatoli Bibilov.


Citește și : China şi Rusia refuză la ONU înăsprirea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord

Aceşti militari ”înţeleg perfect de bine că se duc să apere Rusia, că vor apăra, de asemenea, Osetia”, afrmă el.

”Dacă fascismul nu este zdrobit la frontiere îndepărtate, el se manifestă din nou, mâine, aici”, continuă liderul Osetiei de Sud, care recurge la o frazeologie apropiată celei folosite de către preşedintele rus Vladimir Putin, care vorbeşte despre o ”denazificare” a Ucrainei.

Anatoli Bibilov nu precizează numărul militarilor desfăşuraţi în Ucraina, însă postează o înregistrare video în care apar câteva autocare şi camioane aflate în drum către Ucrana.

Rusia a lansat un asalt devastator împotriva Georgiei, în august 2008, sărind astfel în ajutorul republicii autoproclamate Osetia de Sud.

Acest război-fulger, care s-a soldat cu peste 700 de morţi şi zeci de mii de persoane deplasate, a izbucnit după ce autorităţile georgiene pro-occidentale de la acea vreme şi-au trimis armata la asalt împotriva unor combatanţi proruşi în Osetia de Sud.

Citește și : Cel mai mare număr de spioni ruşi din lume se află în Mexic (general american)

Rusia a recunoscut, după acest război, atât independenţa Osetei de Sud, cât şi a Abhaziei, altă regiune georgiană separatistă, şi a staţionat baze militare permanente în ambele.

Invazia rusă a Ucrainei a condus la un val de solidaritate cu Ucraina în Georgia.

Sute de georgieni au intrat ca voluntari în armata ucraineană.