DISTRIBUIȚI
hurriyetdailynews.com

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu este deplin funcţională întrucât nu va avea o echipă de conducere în următoarele luni, a declarat Robert Rydberg, adjunct al ministrului de externe al Suediei, ţara care va deţine preşedinţia acestei organizaţii anul viitor, informează joi dpa, potrivit agerpres.

Rydberg a prezentat priorităţile forului specializat în securitate, democraţie şi drepturile omului cu trei zile înainte ca secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, să îşi încheie mandatul, alături de reprezentanţii pentru monitorizarea alegerilor, libertatea presei şi minorităţi naţionale.


Citește și : Volodimir Zelenski PRELUNGEŞTE măsurile restrictive în Ucraina

Cele 57 de state membre nu au reuşit, luni, să convină asupra extinderii mandatelor unui număr de patru oficiali de top ai OSCE până la alegerea succesorilor acestora, la reuniunea ministerială din decembrie.

”Activitatea lor este vitală … pentru a preveni conflictele prin susţinerea democraţiei şi a presei libere şi prin protejarea minorităţilor naţionale”, a spus Rydberg.

El şi-a exprimat speranţa că ţările membre OSCE vor putea ajunge la un acord asupra numirii succesorilor până în decembrie, astfel încât ”organizaţia să-şi poată relua funcţionalitatea integrală”.

Actualul impas diplomatic a fost cauzat de faptul că Azerbaijanul şi Tadjikistanul au blocat acordarea unui nou mandat lui Harlem Desir ca reprezentant al OSCE pentru libertatea presei, după ce francezul a criticat în mod constant situaţia din cele două ţări.

Robert Rydberg a precizat că printre priorităţile preşedinţiei suedeze a OSCE se va afla libertatea presei şi a evidenţiat că democraţia a suferit lovituri în mai multe ţări odată cu impunerea măsurilor de limitare a pandemiei de COVID-19.

Tot sâmbătă se încheie mandatele lui Ingibjorg Solrun Gisladottir, directoare OSCE pentru monitorizare şi activităţi prodemocraţie, şi lui Lamberto Zannier, comisarul OSCE pentru minorităţi naţionale.

Citește și : Şoferul camionului plin cu migranţi, găsit pe străzile din Dresda, a fost ARESTAT

Tadjikistanul şi Turcia au blocat menţinerea în funcţie a islandezei Gisladottir, iar eforturile de a extinde mandatele celor doi până în decembrie ca soluţie interimară au eşuat de asemenea.

Secretariatul OSCE de la Viena şi Oficiul pentru instituţii democratice şi drepturile omului (ODIHR), situat la Varşovia şi condus până acum de politiciana islandeză, vor fi coordonate probabil de alţi înalţi oficiali ai OSCE în lunile următoare, în schimb activităţile legate de libertatea presei şi de minorităţi nu pot fi preluate pe deplin de echipele respective, potrivit regulilor organizaţiei.