DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Misiunea OSCE în Ucraina a afirmat miercuri că a primit o ‘mare lovitură’ în urma unui reportaj difuzat de televiziunea publică germană în care se afirma că serviciile secrete ruse au avut acces la documentele sale confidenţiale, relatează AFP, conform agerpres.

”Este o mare lovitură primită de noi”, a declarat Irina Korobko, purtătoare de cuvânt a Misiunii OSCE de observare în Ucraina.


Citește și : Turcia îl menține în arest preventiv pe pastorul american Andrew Brunson, judecat de ”terorism”

”Vom încerca, evident, să stabilim clar detaliile” acestui caz, a adăugat ea, refuzând orice alt comentariu.

Câteva sute de observatori ai OSCE au fost desfăşuraţi în Ucraina, în special în zona de conflict ce opune forţe guvernamentale şi separatişti proruşi. Acest conflict s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa, în urmă cu patru ani.

Un reportaj al postului public german de televiziune ARD, difuzat marţi seară, arăta că un agent al Serviciului federal rus de securitate (FSB, fost KGB) a obţinut de la un colaborator al OSCE informaţii despre locurile de muncă şi de rezidenţă ale observatorilor în zonele de conflict şi despre măsurile de securitate care sunt în vigoare în locurile respective, în special amplasarea camerelor de supraveghere video.

Potrivit ARD, FSB a strâns date personale despre observatorii OSCE, precum grupa sanguină şi alte informaţii. Un colaborator al Misiunii OSCE este descris ca fiind un mare consumator de alcool, ceea ce îi afectează activitatea.

Citește și : Germania caută o înţelegere cu Trump (Politico)

Redacţia germană a revistei FAKT a explicat că a obţinut de la un informator din Ucraina copia unui CD care, conform acestei surse neidentificate, a fost transmis Serviciului federal de securitate rus.

”Suntem extrem de îngrijoraţi de orice formă de atentat la securitatea noastră. Luăm lucrurile în serios, dar avem nevoie de mai multe detalii”, declară şeful Misiunii OSCE la Kiev, Alexander Hug, în reportajul citat.