DISTRIBUIȚI
geworld.ge

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat joi că una dintre părţile participante la alegerile prezidenţiale din Georgia s-a bucurat de un „avantaj necuvenit”, subliniind „utilizarea abuzivă” a resurselor statului pentru favorizarea candidatei partidului la putere Visul georgian, Salome Zurabişvili, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Fosta ambasadoare franceză Salome Zurabişvili, susţinută de partidul Visul georgian, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Georgia cu 59,6% din voturi, învingându-l pe candidatul opoziţiei, Grigol Vaşadze, care a obţinut 40,48% din voturi, potrivit rezultatelor comunicate joi de Comisia Electorală Centrală a acestei ţări.


Citește și : Guvernul italian a adoptat legea lui Salvini, împotriva migraţiei

Nici unul dintre cei doi candidaţi nu a reuşit să obţină luna trecută peste 50% din voturi pentru a câştiga primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate miercuri în Georgia a fost urmărit îndeaproape de opoziţie şi de observatori internaţionali pentru a se depista orice semn că partidul de guvernământ se foloseşte de controlul său asupra instituţiilor statului pentru a o ajuta pe Salome Zurabişvili să câştige.

„Cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale din Georgia a fost competitivă şi candidaţii au putut să-şi desfăşoare în mod liber campania, cu toate acestea una dintre părţi s-a bucurat de un avantaj necuvenit, iar caracterul negativ al campaniei de ambele părţi a subminat procesul”, a menţionat OSCE în raportul său preliminar.

Misiunea de monitorizare a OSCE a declarat că alegerile au fost bine organizate, însă resursele administrative au fost utilizate în mod abuziv în timpul alegerilor.

Citește și : Aleksandar Vucic îi îndeamnă pe sârbii din Kosovo să continue protestele

„Campania electorală a fost afectată de o retorică dură”, a afirmat OSCE. „Utilizarea abuzivă a resurselor administrative a estompat şi mai mult linia dintre partid şi stat”, a mai menţionat organizaţia în raport.