DISTRIBUIȚI
hurriyetdailynews.com

OSCE a anunţat miercuri că „nu este în măsură să trimită” observatori pentru următoarele alegeri parlamentare din Rusia, programate în septembrie, din cauza limitărilor impuse de Moscova, relatează France Presse, scrie agerpres

„Regretăm profund faptul că (misiunea de) observare a viitoarelor alegeri din Rusia nu este posibilă”, a declarat directorul Biroului OSCE pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), Matteo Mecacci, într-un comunicat. „Capacitatea de a determina în mod independent numărul de observatori” este „esenţială pentru orice (misiune de) observare internaţională”, a notat el.


Citește și : Ani grei de închisoare pentru doi iranieni cu dublă cetăţenie

Potrivit lui Mecacci, Rusia a limitat numărul de observatori ai ODIHR şi Adunării Parlamentare a OSCE la 60 de persoane în total, invocând situaţia sanitară din cauza pandemiei. În schimb, „în prezent nu există restricţii de intrare legate de pandemie sau reguli privind operaţiunile şi deplasările în interiorul ţării care să împiedice desfăşurarea unei misiuni complete de observare a alegerilor în conformitate cu evaluarea iniţială a ODIHR”, a adăugat el.

ODIHR estimează că pentru misiunea de observare a alegerilor legislative din Rusia, programate pentru 17-19 septembrie, ar trebui să trimită un total de 500 de observatori pentru misiuni pe termen lung şi scurt.

Citește și : Minskul spune că vameşii lituanieni îi bat pe migranţii care ies din Belarus

„Sunt foarte dezamăgită că limitările impuse de autorităţile naţionale împiedică OSCE să ofere alegătorilor ruşi o evaluare transparentă şi fiabilă a alegerilor lor, aşa cum am făcut-o în mod regulat din 1993”, a declarat preşedinta Adunării Parlamentare a OSCE, Margareta Cederfelt, potrivit comunicatului de presă.

Limitarea numărului de observatori „pur şi simplu nu ne permite să ne desfăşurăm munca într-un mod eficient şi temeinic”, a notat ea.