DISTRIBUIȚI
Risk & Insurance

Europenii sunt bine informaţi în ceea ce priveşte eventualele pericole pentru sănătate în urma consumului anumitor alimente, dar preţurile şi originea produselor rămân în continuare primele criterii atunci când vine vorba despre cumpărături, potrivit unui raport publicat vineri de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), informează AFP, potrivit agerpres.

Circa un european din doi (55%) este ”foarte sensibil” la problema siguranţei alimentare, potrivit criteriilor definite de Eurobarometrul întocmit de EFSA, ceea ce înseamnă că are deja cunoştinţă despre anumite riscuri referitoare la produsele alimentare, fie că este vorba despre reziduuri de pesticide sau de substanţe poluante, aditivi alimentari nocivi, antibiotice sau microplastice care pătrund în produsele din carne sau peşte.


Citeşte şi: Theresa May îşi depune demisia oficială

Un astfel de sondaj, publicat cu ocazia primei ”zile mondiale a siguranţei alimentare”, nu a mai fost realizat în ultimii aproape 10 ani. În acest interval de timp, au ajuns în dezbaterea publică un număr din ce în ce mai mare de scandaluri pe această temă: ouă contaminate cu fipronil, polemica referitoare la reziduurile de glifosat sau carnea alterată importată din Polonia.

Cu toate acestea, siguranţa alimentară este în continuare un factor printre multe altele în alegerile consumatorilor, menţionat de 50% dintre persoanele intervievate. Celelalte criterii sunt originea alimentelor (53%), preţul (51%) şi gustul (49%), precum şi, într-o mai mică măsură, conţinutul nutriţional (44%). Etica şi convingerile religioase sunt factori mai puţin luaţi în considerare (19%).

Potrivit raportului, românii sunt interesaţi de subiectul siguranţei alimentare într-un procent de 45%, peste media Uniunii Europene (41%), cei mai preocupaţi fiind ciprioţii (65%), finlandezii (64%) şi luxemburghezii (60%).

În ceea ce priveşte criteriile care stau la baza achiziţiei de produse alimentare, românii au răspuns că sunt preocupaţi de siguranţa alimentară (60%), urmat de criteriul gustului (48%), cost (47%) şi originea alimentelor (45%).

Cea mai mare parte dintre persoanele intervievate au răspuns că televiziunea este una dintre cele mai importante surse de informare în ceea ce priveşte riscurile alimentare. Proporţia este mai mare în Portugalia (85%), Lituania (83%), România (82%) şi Slovacia (80%).

Citeşte şi: Canada anunţă când vor începe audierile în procesul de extrădare al directoarei de la Huawei

Persoanele intervievate din Olanda (65%) au răspuns că internetul (excluzând reţelele de socializare) reprezintă o sursă importantă de informaţii, urmate de cei din Finlanda (61%), Letonia (58%) şi Malta (57%). Internetul reprezintă o alegere mai puţin frecventă în Portugalia şi România (31%), precum şi în Bulgaria (39%).

„Este reconfortant de constatat că europenii nu îşi fac foarte mari griji în ceea ce priveşte alimentele pe care le consumă. Nu cred că este o întâmplare, ci se datorează mai degrabă progresului din domeniul ştiinţific şi tehnologic, care a contribuit la ameliorarea normelor alimentare şi de igienă”, a comentat directorul executiv al EFSA, Bernhard Url, citat într-un comunicat.

La acest sondaj, realizat din uşa în uşă, au participat 27.655 de persoane din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, în perioada 9-24 aprilie.