DISTRIBUIȚI
AFP

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a întrerupt vineri deplasarea în Grecia pentru a se întoarce de urgenţă în Israel, după atacul sângeros întreprins SUA împotriva generalului iranian Qassem Soleimani, Iranul promiţând că se va „răzbuna”, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Netanyahu, sosit joi la Atena unde a semnat un acord cu Cipru şi Grecia în susţinerea unui proiect de gazoduct, trebuia să rămână în această ţară până sâmbătă, însă şi-a scurtat călătoria după anunţarea decesului lui Qassem Soleimani.


Citește și: Forțele americane UCID un general iranian

Qassem Soleimani era liderul forţelor iraniene Al-Qods acuzate adesea de Israel că pregătesc atacuri împotriva statului israelian.

În urma uciderii lui Soleimani în raidul american, armata israeliană a închis vineri o staţiune de ski de pe Muntele Hermon, regiune strategică situată în Înălţimile Golan anexate şi care se învecinează cu Siria şi Libia.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, s-a angajat vineri să „răzbune” moartea lui Soleimani, iar preşedintele iranian Rouhani a îndemnat la răzbunare împotriva unei „Americi criminale”.

La rândul său, liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, marele aliat al Iranului, a promis vineri „pedepsirea justă a asasinilor criminali” responsabili de moartea generalului iranian Soleimani.

Aliat al SUA, Israelul a acuzat în ultimele luni forţele Al-Qods de pregătirea unor atacuri cu drone dinspre Siria şi transformarea – din Libia şi împreună cu Hezbollahul libanez – a unor rachete în arme de precizie capabile să cauzeze pagube importante pe teritoriul israelian.

Citește și: Un avion militar S-A PRĂBUȘIT cu 18 oameni la bord

Mişcarea islamistă Hamas, la putere în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană cu circa 2 milioane de locuitori, a condamnat la rândul său atacul american împotriva lui Soleimani, calificându-l drept „crimă americană ce amplifică tensiunile în regiune”. Implicată în trei războaie împotriva Israelului începând din 2008, Hamas a prezentat „sincere condoleanţe” Iranului pentru „martiriul” lui Qassem Soleimani, „unul dintre cei mai eminenţi lideri de război iranieni”.

Şi Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), grup armat de orientare marxistă, a îndemnat la un răspuns „coordonat al forţelor de rezistenţă” din regiune în urma decesului lui Soleimani.