DISTRIBUIȚI
abcnews.go.com

Un acord comercial între SUA şi Regatul Unit care ar submina Acordul din Vinerea Mare nu ar avea nicio şansă să fie votat în Congres, a declarat miercuri preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, potrivit Reuters, scrie agerpres.

”Indiferent ce formă ia, nu vom permite ca Brexitul să poată periclita Acordul din Vinerea Mare, inclusiv frontiera omogenă dintre Republica Irlanda şi (provincia) Irlanda de Nord”, a menţionat democrata Pelosi într-o declaraţie.


Citește și : ‘Tatăl Sharm El Sheikh’ a murit la 85 de ani în Spania

În acordul negociat de fostul premier Theresa May cu Uniunea Europeană, Marea Britanie s-a angajat să apere integritatea propriei pieţe interne şi locul Irlandei de Nord în interiorul ei. Londra a precizat că nu doreşte o ”frontieră dură” între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, susţinând că vizează evitarea controalelor prin intermediul viitoarelor relaţii economice între UE şi Marea Britanie. Dacă acest lucru nu este posibil, Marea Britanie va propune ”soluţii specifice pentru a trata circumstanţe unice”.

În absenţa unor asemenea soluţii, Marea Britanie va ”menţine o conformitate deplină cu acele reguli ale pieţei interne şi ale uniunii vamale care, acum sau în viitor, sprijină cooperarea Nord-Sud, economia în întreaga insulă (Irlanda) şi protecţia Acordului din Vinerea Mare din 1998”.

Acordul garantează că nu va exista ”nicio nouă barieră normativă” pentru firmele nord-irlandeze, care vor avea ”acces neîngrădit” în restul Marii Britanii.

Cele două părţi, Regatul Unit şi UE, admit că acordul din 1998 recunoaşte dreptul dobândit prin naştere al tuturor oamenilor din Irlanda de Nord de a fi irlandezi, britanici sau ambele.

În urmă cu o săptămână, ministrul de externe britanic Dominic Raab a afirmat, după o întrevedere cu preşedintele american Donald Trump desfăşurată la Washington, că există un apetit imens pentru încheierea unui acord comercial post-Brexit între SUA şi Regatul Unit, dar a precizat că mai este mult de lucru în această privinţă.

Citește și : Povestea prinţesei Diana ajunge Broadway

Aflat în vizită la Londra la începutul lunii iunie, Donald Trump a dat asigurări că Regatul Unit va putea obţine un acord comercial „fenomenal” cu SUA după retragerea din Uniunea Europeană, salutând modul în care fostul premierul britanic Theresa May a gestionat negocierile cu UE privind Brexitul.