DISTRIBUIȚI

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele francez Emmanuel Macron au insistat vineri pentru ca europenii să se alăture negocierilor dintre Rusia şi SUA asupra securităţii în Europa, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Oricare ar fi soluţia, ea trebuie să treacă prin Europa (…). O soluţie va exista doar cu Europa”, a insistat Ursula von der Leyen, referindu-se la tensiunile legate de Ucraina şi provocările în materie de securitate regională, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Emmanuel Macron, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.


Citeşte şi: O şefă din domeniul sănătăţii anunţă SFÂRŞITUL pandemiei – Black News

„Întreaga situaţie geopolitică din regiune impune ca Europa, Uniunea Europeană, să poată să propună viziunea sa asupra lucrurilor, să acţioneze, să stea la masă cu toate părţile interesate”, a completat Macron.

UE, SUA şi Kievul acuză de mai multe săptămâni Rusia de concentrarea a zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina în vederea unei posibile invazii în ţara vecină.

Negocierile americano-ruse trebuie să înceapă luni la Geneva şi vor fi urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi o alta în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Urmează ca împreună să avansăm viziunea noastră asupra unei arhitecturi europene de securitate”, a spus Emmanuel Macron.

El a mai spus că împreună cu cancelarul german Olaf Scholz i-au propus preşedintelui Vladimir Putin organizarea unei noi reuniuni cu privire la Ucraina, în format Normandia, „în următoarele săptămâni”.

De mai multe luni, Rusia evită acest format compus din patru participanţi (Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina) şi preferă să discute direct cu SUA, într-o încercare de a-şi impune statutul de mare putere.

Macron a „salutat” discuţiile directe între omologii săi american Joe Biden şi rus Vladimir Putin – „cred că este un lucru bun”, a spus el – şi coordonarea exemplară” între europeni şi americani cu privire la acest subiect.

„Uniunea Europeană trebuie să dialogheze cu Rusia”, a insistat preşedintele francez, o temă care naşte dezbateri între statele membre, în special din partea celor care provin din fostul lagăr sovietic.

„A dialoga nu înseamnă a ceda, este necesar în primul rând pentru a putea să trecem în revistă dezacordurile dintre noi, dar şi pentru a încerca să construim viitorul”, a afirmat Emmanuel Macron, pledând pentru un „dialog franc, exigent şi coordonat”. Preşedintele francez a anunţat că el personal se va întâlni „în următoarele zile” cu Vladimir Putin, notează AFP.

În acelaşi timp, şefa executivului european şi preşedintele francez au lansat un apel la „încetarea violenţei” şi la „reţinere” în Kazahstan, ţară din Asia Centrală care a fost zdruncinată în primele zile ale acestui an de revolte, care sunt reprimate în prezent cu brutalitate de forţele de securitate, în ajutorul cărora preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev a chemat trupele Tratatului Organizaţiei de Securitate Colectivă (OTSC), o structură de securitate în cadrul CSI, în care rolul de primă vioară îi revine Rusiei.

În plus, preşedintele kazah a exclus vineri orice negocieri cu protestatarii, autorizând forţele de securitate să deschidă focul fără somaţie împotriva celor pe care el i-a numit „terorişti” în caz de noi tulburări. Tokaev a avertizat că cei care refuză să se predea vor fi „anihilaţi”, potrivit Reuters.

Citeşte şi: Tokaev anunţă restabilirea ordinii constituţionale în Kazahstan – Black News

Într-un discurs televizat, preşedintele kazah a declarat că circa 20.000 de „bandiţi” – cu ”un plan clar” şi cu ”un nivel înalt de pregătire de luptă” – au atacat capitala economică Almatî, unde au vandalizat clădiri guvernamentale, magazine şi au incendiat maşini.

„Lansez un apel la încetarea violenţei şi la reţinere”, „drepturile şi securitatea cetăţenilor sunt primordiale şi trebuie să fie garantate”, a declarat şefa Comisiei Europene, alături de Emmanuel Macron, care a subscris acestui apel.