DISTRIBUIȚI
The Double Negative

Organizatorii Festivalului Malta din oraşul polonez Poznan au anunţat joi că au depus o plângere în instanţă împotriva guvernului conservator de la Varşovia pentru neachitarea unei subvenţii şi au declarat că acea decizie a fost motivată, după părerea lor, de desemnarea în funcţia de director al acestui festival artistic a controversatului regizor croat Oliver Frljic, informează AFP, scrie agerpres.

Este vorba despre o sumă de 300.000 de zloţi (71.500 euro) pe care Ministerul Culturii trebuia să o aloce pentru a 27-a ediţie a acestui festival de artă contemporană organizat în Poznan, un oraş din vestul Poloniei, în virtutea unui acord încheiat în 2016, potrivit directorului evenimentului, Michal Merczynski.


Citește și : Regimul preşedintelui al-Assad ‘nu mai este ferit de represalii’, avertizează Netanyahu

Organizatorii festivalului au lansat apoi o campanie de strângere de fonduri pentru a acoperi acea lipsă de finanţare. Campania, intitulată „Zostan Ministrem Kultury” („Deveniţi ministrul Culturii”, în limba poloneză – n.r.) a fost sprijinită de persoane private şi companii.

Oliver Frljic a provocat un mare scandal în Polonia cu spectacolul său anticlerical „Blestemul”, în care o statuie a defunctului papă Ioan Paul al II-lea este spânzurată şi echipată cu o pancartă pe care apare scris textul „Apărător al pedofililor”.

Acea punere în scenă a generat proteste şi manifestaţii organizate de reprezentanţii extremei drepte catolice din Polonia, o ţară în care fostul papă, originar din acest stat şi canonizat în 2014, este venerat de credincioşii catolici.

Piotr Glinski, ministrul Culturii din Polonia, a justificat suprimarea fondurilor acordate Festivalului Malta argumentând că Oliver Frljic „creează conflicte profunde şi valuri de proteste” şi „îndepărtează de teatru o mare parte a societăţii”.

Citește și : Pakistan: Circa jumătate din populaţie ar putea fi afectată de secetă în lunile următoare

Mai mulţi artişti, inclusiv compozitorul Krzysztof Penderecki, regizoarele Agnieszka Holland şi Malgorzata Szumowska, dar şi celebrul grup sloven Laibach, au scos la licitaţie unele dintre operele lor şi diverse obiecte personale de mare valoare, în cadrul unei acţiuni colective de finanţare participativă.

Înfiinţat în 1991, Festivalul Malta s-a impus drept unul dintre evenimentele-far ale scenei culturale din Polonia. Consacrat iniţial teatrului de avangardă, acest festival internaţional reuneşte în prezent artişti veniţi din lumea întreagă care reprezintă toate curentele artei scenice.

În domeniul culturii, după venirea lor la putere în 2015, politicienii polonezi conservatori acordă un loc deosebit subiectelor istorice asociate celui de-Al Doilea Război Mondial şi cu eroismul polonezilor în lupta contra celor două sisteme totalitare – nazism şi comunism – şi privilegiază artişti ce prezintă în creaţiile lor o viziune conservatoare şi creştină asupra lumii.