DISTRIBUIȚI

Organizaţii umanitare din Marea Britanie vor lansa un apel de strângere de fonduri pentru persoanele afectate de cutremurele puternice din Turcia şi Siria, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres

Comitetul de urgenţă în caz de dezastre (DEC), care coordonează răspunsul comun rapid a 14 organizaţii caritabile, între care Crucea Roşie britanică, Oxfam şi Salvaţi Copiii, acţionează după cel puţin 11.000 de persoane au murit în urma seismelor.


Citește și : Reţeaua Twitter a fost restricţionată în Turcia

Ministrul de externe britanic James Cleverly a declarat că guvernul va dubla suma strânsă din donaţiile făcute de public.

„Când dezastre precum aceste cutremure îngrozitoare au loc, ştim că britanicii vor să ajute”, a declarat el.

Primul cutremur a lovit oraşul turc Gaziantep la primele ore ale dimineţii de luni, în timp ce oamenii dormeau, transformând mii de case şi clădiri din sudul Turciei şi nordul Siriei în dărâmături. Un alt seism puternic s-a produs la câteva ore distanţă, urmat de o serie de replici, zeci de mii de persoane fiind rănite.

Salah Saeed, directorul executiv al DEC, a declarat că este nevoie urgentă de fonduri pentru a face faţă situaţiei „sfâşietoare”.

„Numai în Turcia, 6.000 de clădiri, inclusiv şcoli şi unităţi medicale s-au prăbuşit, iar infrastructura vitală pentru viaţa cotidiană, precum canalizarea şi aprovizionarea cu apă, a fost grav avariată”, a mai spus el.

Citește și : Comerţul dintre Germania şi China a atins anul trecut un nivel record

„Este nevoie urgentă de fonduri pentru a sprijini familiile cu ajutor medical, adăpost de urgenţă, mâncare şi apă curată, în condiţii de îngheţ şi zăpadă”, a mai spus el.

Eforturile de ajutorare au fost îngreunate de infrastructura deteriorată, temperaturile sub zero grade şi facilităţile medicale limitate.