DISTRIBUIȚI
Reuters

Mai multe organizaţii internaţionale de apărare a drepturilor omului au denunţat la unison joi ‘recrudescenţa’ violenţelor în Ucraina, în special rasiste şi homofobe, din partea grupărilor radicale de extrema dreaptă, acuzând autorităţile că le încurajează prin lipsa lor de acţiune, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Atacurile brutale împotriva romilor, a reprezentanţilor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali – n.r.) şi a militanţilor pentru drepturile acestora s-au înmulţit în ultimele luni în Ucraina’, a declarat Tanya Cooper, o responsabilă a organizaţiei neguvernamentale Human Rights Watch (HRW), într-un comunicat.


Citește și : Manevrele militare comune americano-sud-coreene, suspendate pe termen pe nedefinit în Peninsula Coreeană

‘Guvernul nu a luat nicio măsură ca răspuns, ceea ce nu poate decât să-i încurajeze pe atacatori’, a mai menţionat ea în acest mesaj comun al HRW, Amnesty International, Freedom House şi Front Line Defenders.

De la începutul anului, militanţi ai grupărilor de extrema dreaptă, în special C14, Pravîi Sektor şi Karpatska Seci, au comis ‘cel puţin 20 de atacuri violente, ameninţări’ şi intimidări faţă de minorităţile din mai multe oraşe ucrainene, inclusiv la Kiev, subliniază aceste ONG-uri.

Forţele de ordine nu au deschis decât rareori anchete asupra unor astfel de incidente, potrivit surselor menţionate.

Printre incidentele cele mai recente figurează cel puţin două atacuri împotriva unor tabere de romi la Kiev.

 

În cursul unuia din aceste incidente în luna aprilie, membri mascaţi ai grupării C14 au declarat că au acţionat ca ‘patrule municipale’ şi au atacat ‘femei şi copii cu pietre şi spray cu piper’, conform comunicatului.

Două anchete penale au fost deschise, dar niciun rezultat nu a fost încă anunţat, conform aceloraşi surse.

La 8 martie, militanţi ai extremei drepte au agresat participanţi la o defilare a femeilor în centrul Kievului.

Citește și : Criza migraţiei pune în pericol însăşi supravieţuirea Uniunii Europene (Antonio Tajani)

Duminică, o paradă gay este prevăzută în capitala ucraineană, dar locul de desfăşurare a evenimentului este ţinut secret de către organizatori de teama unor confruntări cu extrema dreaptă.

Autorităţile prooccidentale ucrainene şi, mai cu seamă, Ministerul de Interne sunt acuzate de critici că fac curte mişcărilor de extrema dreaptă, întrucât reprezentanţii acestora luptă împotriva separatiştilor proruşi în estul ţării.