DISTRIBUIȚI
GCRL

Organizaţii de media şi asociaţii civice au anunţat marţi că se adresează justiţiei în sprijinul cotidianului Le Monde, împotriva unei legi referitoare la secretul comercial, solicitând protejarea libertăţii presei, transmite AFP, potrivit agerpres.

Le Monde a anunţat la sfârşitul lui 2018 că va intenta un proces, după ce i s-a refuzat, pe motiv de secret comercial, accesul la documente referitoare la anumite dispozitive medicale.


Citește și : Protestele din Hong Kong, o palmă dată autoritarismului chinez

Printre cele 36 de organizaţii de presă şi asociaţii care au decis să intervină în acest litigiu se numără Reporteri Fără Frontiere, Transparency International, uniuni ale jurnaliştilor, printre care şi cea din cadrul agenţiei France Presse, televiziunea M6 şi săptămânalul l’Express.

Pe site-ul de internet societecivilecontresecretaffaires.org, organizaţiile implicate au arătat că „este vorba de transformarea acestui proces într-un proces al societăţii civile împotriva secretului comercial, pentru apărarea libertăţii presei, a dreptului la informare, a dreptului de a fi informat şi a dreptului de avertizare”.

Societatea civilă din Franţa şi mai multe asociaţii ale jurnaliştilor, sindicate şi organizaţii neguvernamentale i-au adresat în iulie 2018 o scrisoare deschisă preşedintelui Emmanuel Macron referitoare la transpunerea în legislaţia franceză a directivei europene pentru protecţia secretelor comerciale.

„În timp ce apărătorii acestui text au asigurat că el nu va aduce atingere libertăţii presei şi dreptului la informare, la patru luni după transpunere, ziarul Le Monde a observat deja obstacole în calea capacităţii sale de anchetă”, au arătat semnatarii.

Citește și : Spania cere ÎNCHIDEREA a trei ambasade catalane

În cadrul anchetei jurnalistice cunoscute sub numele de „Implant Files”, care a arătat că unele dispozitive medicale – defibrilatoare, pompe de insulină, proteze de şold – au provocat sute de decese, cotidianul nu a putut obţine lista dispozitivelor care au primit certificate de conformitate.

Recursul formulat de presă şi asociaţiile civice a fost depus pe 27 iunie la tribunalul administrativ din Paris.