DISTRIBUIȚI
Variety

Academia Europeană de Film, Pen America, Federaţia Regizorilor Europeni de Film şi Clubul Producătorilor Europeni se numără între organizaţiile care cer guvernului rus eliberarea regizorului ucrainean Oleg Sentsov, condamnat la 20 de ani de închisoare, aflat, în prezent, în greva foamei, potrivit news.ro.

Oponent al anexării regiunii Crimeea de către Rusia, el a fost arestat în 2014, la puţin timp după anexarea acesteia de către Federaţia Rusă. Odată cu el a fost arestat şi militantul ecologist ucrainean Alexandre Koltchenko.
Sentsov a fost condamnat în 2015 la 20 de ani de închisoare, sub acuzaţia de „terorism” şi „trafic de arme”. Pe 16 mai, a început greva foamei.


Citește și : Egipt: Jurnalistul Waël Abbas, plasat în arest preventiv pentru 15 zile

Uniunile de cineaşti şi mai multe academii europene de film – din Germania, Polonia, Ucraina, Cehia şi Slovacia – cer într-o scrisoare deschisă eliberarea „imediată şi necondiţionată” a regizorului înainte ca el să moară de inaniţie.

Oleg Stentsov a început greva foamei în semn de protest faţă de întemniţarea lui şi a altor 64 de ucrainieni în închisori ruse. Susţinând că încarcerarea lui este motivată politic, regizorul cere să fie eliberat.

Avocatul lui Sentsov a transmis că regizorul se va înfometa până ce va muri, dacă nu îi este îndeplinită cerinţa.

Citește și : Zborul MH17: Uniunea Europeană şi NATO invită Rusia ‘să-şi recunoască responsabilitatea’

Între semnatarii scrisorii trimise vineri se numără britanicii Mike Leigh, Stephen Daldry şi Ken Loach, cineaştii germani Volker Schlondorff şi Wim Wenders şi activista rusă Masha Alyokhina de la Pussy Riot.

Cunoscut pentru dramele „Gamer” (2011) şi „A Perfect Day for Bananafish” (2008), cazul lui Oleg Sentsov a stârnit reacţii la nivel internaţional. Între cei care au protestat faţă de încarcerarea lui s-au numărat Johnny Depp, Peter Gabriel şi Tom Morello (Rage Against the Machine, Audioslave, Prophets of Rage).

Procesul lui a fost transformat într-un documentar „The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov”, apărut în 2017.