DISTRIBUIȚI
TASS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a constatat miercuri un „lent declin” al cazurilor de contaminare cu noul tip de coronavirus în Rusia, cu câteva săptămâni înainte de un scrutin asupra reformei constituţionale dorite de preşedintele rus Vladimir Putin, informează AFP, potrivit agerpres.

„Vedem un real declin, chiar dacă lent, al indicelui de contaminare în Rusia, în special la Moscova”, a declarat Melita Vujnovic, reprezentanta OMS în Rusia, în timpul unei conferinţe de presă online.


Citește și: Justin Trudeau a ezitat îndelung să răspundă la o întrebare legată de Trump

Propagarea epidemiei s-a stabilizat în Rusia de circa 15 zile, potrivit autorităţilor, chiar dacă ţara, care a început la 12 mai o prudentă relaxare a restricţiilor în funcţie de regiuni, înregistrează încă între 8.000 şi 9.000 de noi cazuri de contaminare în fiecare zi.

Astfel, Rusia a înregistrat oficial miercuri 8.536 de noi cazuri de contaminare şi 178 de decese în ultimele 24 de ore, în timp ce 8.972 de persoane s-au vindecat.

În total, în această ţară au fost înregistrate oficial până acum 432.277 de cazuri de contaminare, dintre care 5.125 de decese, şi circa 196.000 de persoane s-au vindecat.

Citește și: Trump este criticat pentru o poză cu BIBLIA în mână

Luni, preşedintele rus Vladimir Putin a estimat că ţara poate reveni la „o viaţă normală” şi a fixat pentru 1 iulie scrutinul asupra adoptării amendamentelor la Constituţie, în special asupra celui menit să-i permită să se menţină la putere până în 2036. Prevăzut pentru sfârşitul lui aprilie, acest referendum a fost amânat din cauza epidemiei de COVID-19.

Estimând ”vârful” pandemic „depăşit în Rusia”, Putin a ordonat de asemenea organizarea pe 24 iunie a unei mari parade militare pentru marcarea a 75 de ani de la victoria din 1945 asupra Germaniei naziste, paradă prevăzută în mod tradiţional pentru 9 mai, dar amânată de asemenea din cauza pandemiei.