DISTRIBUIȚI
Trend.Az

O comisie de anchetă a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), care s-a deplasat în iulie în Venezuela după o plângere a patronatului, a cerut vineri „eliberarea imediată” a unor angajatori şi sindicalişti închişi pentru că şi-au exercitat drepturile, relatează AFP, potrivit agerpres.

În raportul său, comisia cere „încetarea imediată a tuturor actelor de violenţă, ameninţărilor, persecuţiilor, stigmatizărilor, intimidărilor şi altor forme de agresiune faţă de organizaţii al angajatorilor şi lucrătorilor care nu susţin guvernul”, a precizat într-un comunicat ILO, o agenţie a ONU.


Citește și : Iranul şi-a îmbunătăţit cooperarea cu AIEA (Cornel Feruţă)

Ea cere de asemenea „eliberarea imediată a oricărui angajator sau sindicalist care ar fi închis pentru că a exercitat activităţile legitime ale organizaţiei sale patronale sau sindicale, cum este cazul lui Ruben Gonzalez şi Rodney Alvarez”.

Guvernul venezuelean are la dispoziţie trei luni pentru a spune dacă acceptă recomandările conţinute în raport. Dacă le respinge, există posibilitatea de a înainta acest diferend Curţii Internaţionale de Justiţie, organul judiciar principal al ONU, a precizat ILO în comunicat.

La fel ca Tribunalul Penal Internaţional, Curtea Internaţională de Justiţie îşi are sediul la Haga, dar nu are competenţa de a judeca persoane fizice acuzate de crime de război sau de crime împotriva umanităţii.

În cursul a 100 de ani de istorie a ILO, au fost create 13 comisii de anchetă. Cea care vizează Venezuela a fost lansată în martie 2018, după o plângere depusă în iunie 2015 de 33 de reprezentanţi ai angajatorilor venezueleni reuniţi în cadrul Federaţiei Camerelor de Comerţ şi de Producţie (Fedecamaras).

Venezuela traversează de mai multe luni o profundă criză politică, odată cu lupta dintre preşedintele Nicolas Maduro şi opozantul Juan Guaido, care s-a proclamat preşedinte interimar şi care a fost recunoscut ca atare de circa 50 de ţări, între care şi SUA.

Citește și : Boris Johnson va solicita amânarea Brexit dacă nu se ajunge la niciun acord cu UE

Venezuela, care dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume, este afectată de asemenea de o gravă criză economică şi de o inflaţie vertiginoasă, agravată de un embargou petrolier şi de sancţiuni financiare impuse de Washington în încercarea de a-l înlătura pe Maduro de la putere. Venezuela suferă de asemenea de penurii de alimente şi de medicamente.