DISTRIBUIȚI
AFP

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat joi că Ankara va desfăşura trupe în provincia Idlib din nordul Siriei ca parte a aşa-numitului acord de ‘dezescaladare’ intermediat de Rusia luna trecută. 

Zonele de ‘dezescaladare’, convenite de Turcia, Rusia şi Iran, vor fi discutate cu preşedintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Ankara de săptămâna viitoare, a declarat Erdogan într-un interviu pentru Reuters, realizat la New York cu ocazia participării sale la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.


„Conform acordului, Rusia menţine securitatea în afara regiunii Idlib, iar Turcia va menţine securitate în interiorul regiunii Idlib”, a spus Erdogan.

„Sarcina nu este uşoară. Voi discuta cu Putin paşii suplimentari necesari pentru a-i eradica pe terorişti o dată pentru totdeauna şi pentru a instaura pacea”, a adăugat el.

Erdogan a declarat de asemenea că Turcia ia în considerare contramăsuri, inclusiv impunerea de sancţiuni, împotriva Kurdistanului irakian în legătură cu referendumul de independenţă plănuit de autorităţile din această regiune.

El a cerut totodată Washingtonului să îl extrădeze pe clericul Fethullah Gulen, stabilit în SUA, pe care liderul de la Ankara îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie anul trecut. Gulen neagă însă orice implicare.