DISTRIBUIȚI

Un ordin emis pe 11 februarie prin care angajații în domeniul sănătății din Madhya Pradesh, stat în India centrală, să convingă cel puțin un bărbat să opteze pentru vasectomie, scrie The Guardian. Cu toate acestea, dispoziția a fost retrasă, după ce măsura a stârnit un val de critici, potrivit mediafax.

În prezent, dacă ar fi aplicat ordinul, angajații din sănătate riscă să își piardă slujbele.


Citește și : Aproape 3.500 de civili ucişi în urma războiului din Afganistan în 2019 (ONU)

Ordinul fusese emis pe 11 februarie și prevedea că angajații din sănătate au termen până la încheierea anului financiar în curs să încurajeze sterilizarea.

Răspunsul a venit prompt prin faptul că niciun bărbat din stat nu a optat pentru vasectomie, ca formă de planning familial. Astfel, povara contracepției este lăsată femeilor din cauza miturilor că vasectomia ar afecta funcțiile sexuale și virilitatea bărbatului. Mulți bărbați cred că este echivalentul castrării.

Dar partidul Congresul Național Indian care este la putere în Madhya Pradesh a fost nevoit să retragă ordinul după ce liderii formațiunii politice rivale Bharatiya Janata au criticat măsura.

„Este inacceptabil ca angajații să fie hărțuiți astfel. Este foarte supărător”, a afirmat Rajneesh Agarwal, purtătorul de cuvânt al Bharatiya Janata.

Agarwall l-a făcut de râs pe prim-ministrul din Madhya Pradesh, Kamal Nath, invocând stare de urgența din 1975, atunci când libertățile civile au fost suspendate, pe vreme fostului premier Indira Gandhi atunci când fiul ei a lansat o campanie înfiorătoare pentru sterilizare. Satele erau încercuite de autorități iar bărbații erau efectiv târâți până la dube unde pentru sterilizare forțată.

Peste șase milioane de bărbați au fost sterilizați într-un singur an, iar 2.000 au murit din cauza complicațiilor.

Citește și : Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus în Coreea de Sud a ajuns la 433

În ultimii cinci ani, doar 3.397 de vasectomii au fost finalizate în Madhya Pradesh, în comparație cu cele 334.000 de femei care au fost sterilizate, chiar dacă metoda aplicată pe bărbați este mai sigură și mai ușor de efectuat.

Guvernul central consideră că schemele de planning familial trebuie să includă convingerea bărbaților să fie responsabili în procreere și să nu lase doar femeile să aibă grijă să nu rămână gravide.

Chaitali Verma, o activistă pentru drepturile femeilor care lucrează în mahalalele din Delhi, a spus că majoritatea bărbaților invocă stigmatul vasectomiei pentru a scăpa basma curată.

„Toată lumea este de acord că bărbații indieni trebuie să înceapă să își asume responsabilitatea contracepției, însă constrângerea nu este soluța. E o problemă sensibilă care necesită o abordare fină”, a explicat Verma.