DISTRIBUIȚI
MTI

Este în interesul Ungariei ca Turcia să trimită migranţii spre Siria mai degrabă decât în direcţia Europei, a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban la radioul public, citat de agenţia MTI, potrivit agerpres.

Turcia găzduieşte aproximativ trei milioane de migranţi, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a promis că „le dă drumul” dacă Europa nu reuşeşte să-şi asume o parte din povara financiară, a reamintit Orban într-un interviu pentru Radio Kossuth.


Citeşte şi: Erdogan cere SUA capul lui Mazloum Abdi, şeful kurzilor sirieni

Migranţii pot pleca spre Europa sau Siria, patria lor, a declarat Orban. Aceasta din urmă trebuie să fie stabilizată pentru ca ei să se poată întoarce, a adăugat el. „Asta se pare că s-a întâmplat acolo”, a mai spus el, adăugând că Turcia a creat recent o zonă sigură în nordul Siriei.

Dacă Turcia „deschide porţile către Europa”, sute de mii de migranţi vor inunda Grecia, Balcanii şi, în cele din urmă, toate căile până la graniţa croată sau ungară, a notat el.

Citeşte şi: DoJ deschide o anchetă penală privind ingerinţa Rusiei în alegerile americane

„Este în interesul primordial al Ungariei ca acest lucru să nu se întâmple. Un Roszke a fost suficient”, a spus el, referindu-se la o ciocnire între poliţiştii de frontieră şi migranţii instalaţi într-o tabără pe partea sârbă a punctului de trecere a frontierei Roszke în 2015.