DISTRIBUIȚI
The Atlantic

Ungaria nu se va conforma unei cereri a Uniunii Europene de a adăuga ţări terţe pe o „listă sigură’ de destinaţii pentru călătorii, cu excepţia Serbiei, a declarat joi premierul Viktor Orban, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Cele 27 de ţări membre ale UE au aprobat marţi călătoriile de agrement sau de afaceri pentru cetăţenii din 14 ţări din afara blocului comunitar, într-o acţiune care vizează sprijinirea industriei turismului comunitar.


Citeşte şi: Trump şi masca anti-COVID-19. Preşedintele american continuă eschiva

Aceste ţări sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.

„Pentru moment, nu putem susţine cererea UE din cauză că aceasta ar veni împotriva intereselor poporului ungar în materie de asistenţă medicală”, a declarat premierul Orban într-o înregistrare video postată joi pe pagina sa de Facebook.

Serbia, singurul vecin din Sud al Ungariei din afara UE, are o importantă minoritate etnică maghiară pe teritoriul său.

Italia, care înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de deces din cauza COVID-19 în lume, şi-a exprimat de asemenea rezerve şi a declarat că ar urma să menţină restricţiile de carantină pentru toate naţiunile care nu fac parte din spaţiul Schengen de circulaţie liberă.

Pentru persoanele care tranzitează Ungaria spre alte ţări, Budapesta va restabili „coridorul umanitar” care a fost instituit în timpul vârfului primului val al pandemiei în Europa, a spus Orban.

Citeşte şi: Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei A DEMISIONAT

„Oricine va călători prin Ungaria va trebui sa utilizeze acest coridor”, a indicat premierul. „Nu vor avea voie să părăsească această cale şi vom menţine controale stricte la frontieră”, a avertizat el.

Până miercuri în Ungaria s-au înregistrat 4.157 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, între care 586 decese.