DISTRIBUIȚI
mti

Tocmai când aliații occidentali livrează tancuri Ucrainei, Ungaria se îndreaptă în direcția opusă, susținând că Rusia va avea câștig de cauză

 

Viktor Orban dorește ca Ucraina să renunțe.


Într-un moment când steagurile ucrainene fâlfâie prin capitalele europene, iar tancurile occidentale vin în apărarea Ucrainei, premierul Ungariei se îndoiește în mod deschis de viabilitatea Ucrainei ca stat suveran. La Budapesta, guvernul său a împânzit străzile cu panouri împotriva sancțiunilor. Opera de Stat din Budapesta montează un spectacol cu ‘Război și pace’ de Serghei Prokofiev.

Recent, în fața unui grup restrâns de personalități conservatoare din străinătate, Orbán a declarat că Rusia a reușit deja să facă din Ucraina o ruină imposibil de guvernat, scrie POLITICO, potrivit RADOR.

“În prezent, ea e un Afganistan”, a declarat Orbán la o masă rotundă pomenită în The American Conservative (revistă americană bilunară, apărută în 2002, n. red.). Vladimir Putin nu va pierde, iar timpul este de partea Rusiei”, a susținut el, afirmând totodată că “Uncraina e țara nimănui”.

Citește și : Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în ‘următoarea Ucraină’

Este vorba despre un mesaj vădit opus retoricii fluturate în restul alianței occidentale, alianță care, chiar de săptămâna trecută, a trecut peste o altă ‘linie roșie’ în momentul când s-a angajat să trimită în Ucraina zeci de tancuri moderne. Iar asta adâncește tensiunile dintre Ungaria și Ucraina vecină. Afirmațiile lui Orbán au stârnit indignarea oficialilor Ucrainei, care au spus că îl vor convoca pe ambasadorul Ungariei.

La Budapesta, modul de abordare al lui Orbán este văzut în parte drept o politică internă menită să abată atenția de la greutățile economice ale Ungariei, precum și un semnal pozitiv transmis alegătorilor naționaliști. Dar o serie de experți cred că retorica lui Orbán înseamnă ceva mai mult decât o politică pe termen scurt – ei afirmă că liderul ungar dorește să-și păstreze vechile sale relații cu Kremlinul.

Oricum ar sta lucrurile, aceste demersuri ilustrează prăpastia în creștere dintre Orbán și restul aliaților săi din UE și din cadrul NATO.

“Politicienii din fruntea guvernului Ungariei vorbesc deseori despre susținerea păcii, dar – de la condamnarea sancțiunilor și până la a accepta propunerile Rusiei de ‘încetare a focului’ – ei continuă să promoveze politici susținute de Putin”, a declarat David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta.

“Susținem apelul la pace al guvernului ungar, dar aceste apeluri trebuie adresate lui Vladimir Putin“, a afirmat el într-un mesaj prin email, adăugând însă că Washingtonul “va continua să susțină încetarea războiului, situându-se în mod hotărât alături de victimele lui”.

Dar în timp ce majoritatea aliaților occidentali s-au grăbit să sprijine Ucraina trecând peste orice tabu-uri, Ungaria insistă asupra poziției sale potrivit căreia Kievul trebuie ca, pur și simplu, să înceteze lupta.

„Umanitatea noastră elementară și simțul moraalității ne cer ca noi să facem tot ce putem în vederea înghețării liniei frontului, astfel încât să existe o încetare a focului și să înceapă negocierile”, a declarat Orbán vineri, la postul național de radio.

 Obiectivele lui Orbán

 Experții afirmă că Orbán nu este antiucrainean – retorica sa e pur și simplu un efort de a juca “la ambele captete” ca să-și îmbunătățească ‘punctajul’ politic de acasă.

Premierul s-a chinuit ani întregi să-și promoveze această politică duplicitară: să se bucure de beneficiile oferite de aderarea sa la UE și NATO, dezvoltându-și în același timp niște relații profitabile cu Moscova, cu Beijingul și cu alte capitale autoritare.

Citește și : Tancurile Ucrainei nu vor face ‘mare brânză’ în absența avioanelor militare moderne

Iar când același guvern rus pe care l-a curtat a invadat vecina Ungariei, Orbán a condamnat invazia, dar fără să renunțe la poziția sa prietenoasă față de Rusia.

Ungaria continuă încă un proiect cu Rosatom, o companie din Rusia, vizând extinderea unei centrale energetice nucleare. Iar oficialii unguri continuă încă să se deplaseze în Rusia ca să discute o serie de acorduri energetice. Țara, care depinde mult de gazul rusesc, a semnat, vara trecută, un acord vizând sporirea livrărilor tocmai când alții caută să-și reducă importurile.

Iar, deși Budapesta a aprobat pachetul de sancțiuni ale UE, Orbán a căutat să mai atenuneze din prevederi. În același timp, acasă, el a dus o amplă campanie împotriva sancțiunilor, susținând că Bruxelles-ul este vinovat de greutățile economice ale Ungariei.

“Orbán a investit mult în politicile sale prietenoase față de Rusia”, a declarat Péter Krekó, directorul Institutului pentru Capital Politic, un institut de cercetări specializat în politica externă a Ungariei. “Există o anume inerție care îl orientează în această direcție”, a spus el. “Se pare că guvernul nu este prea capabil să corecteze asemenea greșeli“.

 Există și o istorie în toate astea

 Ungaria și Ucraina împărtășesc totodată niște îndelungate relații tulburi, datorate disputelor legate de drepturile vorbitorilor de limbă maghiară din vestul Ucrainei. După cum și era de așteptat, încă de la începutul invaziei, poziția lui Orbán – ca să nu mai vorbim despre ultimele sale comentarii – nu a făcut decât să adâncească tensiunile.

“Din nefericire, este clar o retorică rusească”, a declarat Ivanna Klympush-Tsintsadze, președinta comisiei pentru intergrare în UE din parlamentul ucrainean, atunci când a fost întrebată despre ultimele declarații ale lui Orbán.

“Ungaria a fost de multă vreme un inamic al libertății“, a spus ea într-un text transmis. “Suntem surprinși”, a mai adăugat ea, “că declarațiile și demersurile ungare nu au primit răspunsul adecvat din partea UE și a NATO”.

Criticii premierului s-au grăbit să se delimiteze de poziția guvernului față de Ucraina, afirmând că Orbán nu este reprezentantul tuturor ungurilor.

“Declarațiile lui Orbán sunt mai mult decât rușinoase”, a declarat europarlamentara Kátálin Cseh, care s-a întors recent de la Kiev împreună cu alți membri din Momentum, un partid ungar de opoziție.

“Ucraina este țara unor curajoși luptători, inclusiv europeni, pentru libertate, care merită adâncul nostru respect“.

Guvernul ungar nu a răspuns cererii de a face un comentariu. Totuși, Ministerul de Externe al Ungariei a susținut că guvernul este bine intenționat.

Răspunzând deciziei Kievului de a-l convoca pe ambasadorul ungar, ministerul a declarat unei surse proguvernamentale că războiul provoacă morți și transformă o parte din Ucraina “într-o țară a ruinelor”.

“Tocmai de aceea, Ungaria dorește pacea și un armistițiu imediat în locul livrărilor de armament“.