DISTRIBUIȚI

Cu mai puțin de două luni până la startul Jocurilor Olimpice, orașul japonez Sapporo, care va găzdui proba de maraton, are a doua cea mai mare rată de infectare cu Covid-19 din țară. Localnicii sunt nemulțumiți organizarea competiției și spun că guvernului nu-i pasă de viețile lor, informează mediafax.

Când organizatorii Jocurilor Olimpice au mutat proba de maraton de la Tokyo în cel mai nordic oraș japonez, Sapporo, au făcut acest lucru din cauza îngrijorărilor legate de căldura intensă din timpul verii în capitala Japoniei.


Citește și: Captură-record de cocaină în Malta

La doi ani după această decizie, cei ce critică organizarea Olimpiadei în Japonia spun că organizatorii au sărit efectiv din tigaie în foc.

Sapporo se află în prezent sub stare de urgență COVID-19, pe fondul unei reapariții a infecțiilor cu coronavirus.

Oficialii orașului spun că încă nu dispun de informații cheie, printre care numărul de sportivi așteptați și detalii despre facilitățile medicale, în condițiile în care localnicii, care se opun găzduirii probei, sunt din ce în ce mai nemulțumiți.

„Încă nu există nicio acțiune”, a declarat Takashi Okugi, un oficial al orașului Sapporo, responsabil cu pregătirile olimpice. „Nu avem suficient timp.”

Când mai sunt mai puțin de două luni până la debutul Jocurilor Olimpice, Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei, al cărei principal oraș este Sapporo, are a doua cea mai mare rată de infecare cu COVID-19 pe cap de locuitor din Japonia, cu aproximativ 43% mai mare decât cea din Tokyo. Numărul de cazuri din Sapporo, care are o populație de puțin sub 2 milioane de oameni, reprezintă aproape două treimi din cazurile noi.

Oficialii orașului și locuitorii sunt nemulțumiți cu privire la afluxul de sportivi și personal de sprijin într-un moment în care sistemul medical al orașului este deja supraaglomerat.

Okugi a declarat că oficialii au făcut cereri repetate către Comitetul de organizare Tokyo 2020, cerând detalii cu privire la aspecte esențiale, precum desemnarea spitalelor care vor trata eventualii sportivi participanți infectați.

„Până acum o mulțime de răspunsuri pe care le auzim sunt că nu s-a luat nici o decizie sau încă este în curs de examinare”, a spus Okugi. „Fără o structură clară, nu ne putem da seama cât de mult poate fi afectat sistemul medical al orașului, așa că dorim informații de la comitetul de organizare rapid”.

Comitetul de organizare Tokyo 2020 a declarat că aproximativ 340 de sportivi au planificat să participe la maraton și la cursele de marș din Sapporo, dar numărul de personal și oficiali implicați în competițiile din Sapporo este în prezent în curs de examinare.

„Vom continua să depunem eforturi pentru înțelegerea și sprijinul rezidenților locali printr-o comunicare clară și atentă”, a declarat comitetul, pentru agenția de presă Reuters, adăugând că organizează întâlniri ale grupului de lucru cu oficialii din Sapporo și Hokkaido la fiecare patru până la șase săptămâni.

Înalți oficiali guvernamentali japonezi și organizatori ai Olimpiadei s-au angajat să organizeze Jocuri „sigure” prin implementarea unor măsuri stricte de coronavirus.

Organizatorii au decis deja să nu permită spectatori internaționali pentru Jocuri, dar nu au anunțat încă dacă spectatorii locali vor avea voie să participe.

Okugi a spus că incertitudinea înseamnă că nu s-au făcut încă planuri pentru a găzdui spectatori în Sapporo, care este, de asemenea, programat să găzduiască meciuri de fotbal și curse de marș.

Peste o duzină de grupuri civice din prefectura Hokkaido au depus săptămâna aceasta o petiție pentru a cere guvernatorului să anuleze toate evenimentele programate să aibă loc în oraș.

„Nu sunt suficiente paturi de spital. Sistemul medical din Hokkaido se prăbușește deja”, a spus Masamichi Nishio, medic și director onorific al Centrului pentru Cancer Hokkaido, unul dintre cei care reprezintă campania.

Takako Ishido, oficial al prefecturii Hokkaido, care lucrează la planificarea Jocurilor Olimpice, a declarat că a fost de acord cu organizatorii petițiilor că siguranța rezidenților este prioritară.

Citește și: Schimbările climatice, pandemia, China şi comerţul sunt incluse în summitul UE-SUA

Ishido a spus că sunt dificil de evaluat riscurile de infecție fără o estimare a numărului vizitatorilor probabili din oraș și a solicitat informații mai detaliate de la organizatorii Jocurilor.

Nishio a spus că mulți rezidenți din Sapporo, cu boli grave, nu au putut primi tratament prompt, deoarece camerele spitalului erau pline de cazuri COVID-19.

„De ce ar trebui să avem Jocurile Olimpice aici? Cine va fi responsabil pentru persoanele care mor de coronavirus după Jocurile Olimpice?”, a spus acesta, adăugând: „Guvernului nu îi pasă de viața noastră”.