DISTRIBUIȚI
Crédit photo : Jeanne Merquellégende 1 La gratuité des transports pour Gwendoline et Élies, tous les deux étudiants à Montpellier, représente une économie de 50€ par mois.légende 2 Pour Jeannine, 70 ans, la gratuité des transports est un "miracle" qui lui permet de circuler sans limite dans la métropole malgré sa petite retraite.légende 3 Le réseau de transports publics de la métropole de Montpellier sera entièrement gratuit pour ses habitants à partir du 21 décembre prochain.

Montpellier, un mare oraş din sudul Franţei, va trece începând din luna decembrie, după alte oraşe franceze precum Dunkerque, la transporturi publice gratuite, invocând o motivaţie ecologică, dar şi una energetică, informează AFP, potrivit agerpres

Consiliul din Montpellier Mediterranee Metropole, care grupează 31 de comune, a fixat pentru 21 de decembrie 2023 „data de implementare totală a gratuităţii în transporturile publice” pentru locuitorii din oraş şi împrejurimile sale, au anunţat vineri reprezentanţii acestui consiliu într-un comunicat.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

Oraşul francez a implementat deja „un permis gratuit pentru weekend” în septembrie 2020 şi un altul destinat persoanelor mai mici de 18 ani şi celor de peste 65 de ani, lansat în septembrie 2021.

„Recenta criză energetică demonstrează mai mult ca niciodată necesitatea de a favoriza transportul public prin intermediul unei tranziţii atât ecologice, cât şi solidare”, a subliniat consiliul municipal local.

Vânzările de bilete generează anual 40 de milioane de euro, reprezentând aproximativ 5% din bugetul oraşului. Diferenţa de recuperat ar trebui să fie însă mai mică – circa 30 de milioane de euro -, întrucât turiştii şi companiile vor continua să plătească pentru transporturile publice din Montpellier.

Marele oraş din sudul Franţei se înscrie într-o tendinţă lansată de alte localităţi care au adoptat măsuri similare, iar una dintre acestea este Dunkerque, un oraş din nordul Franţei.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

Acea localitate cu 200.000 de locuitori a eliminat biletele de autobuz în 2018, o decizie care a dus la creşterea numărului de persoane care folosesc transportul public.

Luxemburg a devenit în 2020 prima ţară din lume care a oferit gratuitate pentru transporturile publice la nivelul întregului său teritoriu.