DISTRIBUIȚI

Prezidiul Adunării Supreme a Poporului din Coreea de Nord a decretat luni modificarea orei oficiale, a informat agenţia oficială de presă de la Phenian, KCNA, preluată de Xinhua, potrivit agerpres.

Potrivit Yonhap, din 5 mai, Coreea de Nord va aplica ora oficială din Coreea de Sud. În prezent, ora la Phenian este decalată cu 30 de minute în urmă faţă de Seul.


Citeşte şi: Cu toate că nu a făcut armata, Macron reintroduce serviciul militar obligatoriu

Coreea de Nord şi-a modificat ora oficială în 2015, cu scopul declarat de a şterge urmele dominaţiei coloniale japoneze în peninsula coreeană din 1910-1945, reaminteşte Yonhap. Anterior, cele două Corei foloseau aceeaşi oră.

Propunerea reunificării fusului orar a venit prin surprindere, din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un, la întâlnirea sa fără precedent de vineri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, şi a fost anunţată presei duminică de Yoon Young-chan, consilier al preşedinţiei Coreei de Sud. „Deoarece noi am schimbat ora oficială, noi vom fi cei care vor reveni la cea originală. Puteţi anunţa public”, a spus Kim, potrivit lui Yoon.

KCNA a transmis că liderul nord-coreean consideră reunificarea orei ca „primul pas practic către reconcilierea şi unitatea naţională”, după ce a observat că este dureros să vadă, la întâlnirea cu Moon, „două ceasuri pe perete, arătând orele de la Phenian şi Seul”. 

Citeşte şi: Dublu atentat la Kabul. Un fotograf AFP se află printre cei 21 de morţi – VIDEO