DISTRIBUIȚI

Opt persoane asociate cu o mişcare de contestare populară în Algeria au fost arestate pentru activităţi subversive finanţate de o cancelarie ”dintr-o ţară străină mare”, a indicat marţi Direcţia generală a securităţii naţionale (DGSN), potrivit AFP, scrie agerpres.   

”Serviciile de securitate au arestat o asociaţie infracţională compusă din opt persoane cu vârste între 26 şi 60 de ani, active sub acoperirea unei asociaţii culturale, neagreate, la Bab El Oued’, un cartier popular din Alger, a precizat DGSN într-un comunicat.


Citește și : 260 de ONG-uri cer 5,5 miliarde de dolari pentru a salva de la foamete 34 de milioane de oameni

Această grupare a achiziţionat echipament tehnologic modern graţie ”finanţării unei reprezentanţe diplomatice la Alger a unei mari ţări străine”, a adăugat DGSN, fără a identifica ţara respectivă.

Finanţarea i-a permis asociaţiei respective ”producerea de filme, documente provocatoare” în timpul manifestaţiilor mişcării Hirak. Responsabilii asociaţiei ”au recunoscut această finanţare sub acoperirea activităţilor culturale”, potrivit aceleiaşi surse.

Numele asociaţiei nu a fost precizat, dar în aceeaşi zi militanţi ai ‘SOS Bab El Oued’, printre care preşedintele său Nacer Maghnine, au fost prezentaţi procurorului tribunalului din Bab El Oued, potrivit Comitetului naţional pentru eliberarea deţinuţilor (CNLD).

Militanţii fuseseră arestaţi în timpul demonstraţiilor vineri, la Alger.

După aceste arestări, sediul asociaţiei ‘SOS Bab El Oued’ a fost percheziţionat şi au fost confiscate ”677 de banderole, şapte computere, o cameră de filmat digitală ultramodernă, 3 scanere şi 12 imprimante”, a indicat CNLD.

Citește și : O cofetărie din Ungaria vinde deserturi în formă de vaccin: Galben pentru AstraZeneca, verde pentru Pfizer

La începutul acestei luni, şeful statului algerian Abdelmadjid Tebboune a avertizat manifestanţii Hirak cu privire la orice ”derapaj” şi la ”activităţi care nu sunt nevinovate”, ce încearcă să frâneze procesul democratic.

Creată în februarie 2019 pe fondul respingerii masive a unui al cincilea mandat de preşedinte al lui Abdelaziz Bouteflika, Hirak cere o schimbare radicală a ”sistemului” politic existent în Algeria de la proclamarea independenţei ţării, în 1962.