DISTRIBUIȚI
Twitter

Opt persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zece au fost rănite în incendiile de pădure izbucnite aproape de linia de front cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile de la Kiev, potrivit AFP şi agerpres.

Amplificate de condiţiile meteorologice ”extrem de dificile” – vreme uscată şi rafale de vânt -, aproape 150 de incendii s-au declanşat miercuri în regiunea Luhansk, devastând în total peste 9.000 de hectare, a precizat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă.


Citeşte şi: Navalnîi îl face vinovat pe Putin pentru otrăvirea sa

Peste 80 de incendii au fost stinse, dar aproape 1.200 de pompieri, salvatori, militari şi poliţişti continuau joi să se lupte cu flăcările, potrivit aceleiaşi surse.

Două avioane-bombardier cu apă şi două elicoptere au fost mobilizate la faţa locului. Incendiile au avariat circa 250 de case din opt localităţi, iar 120 de persoane au fost nevoite să-şi evacueze locuinţele.

Autorităţile ucrainene au închis în acelaşi timp unicul punct de trecere dintre teritoriile separatiste şi zona controlată de Kiev în regiunea Luhansk, incendiul provocând detonarea minelor din apropierea acestui loc, au anunţat autorităţile locale pe Facebook.

Citeşte şi: Situaţia din Mediterana Orientală se află în centrul summitului UE de la Bruxelles

Ucraina a fost afectată anul acesta de mai multe valuri de caniculă şi de secetă, care ar fi putut favoriza izbucnirea unor astfel de incendii, devenite mai dificil de ţinut sub control.

În septembrie, incendiile au provocat decesul unui soldat în regiunea Luhansk. Cu două luni în urmă, în aceeaşi regiune, cinci persoane au murit şi circa 30 au fost rănite în incendii gigantice de pădure.

Modelele ştiinţifice preconizează că modificările climatice vor atrage după sine valuri de caniculă, furtuni, dar şi incendii de vegetaţie din ce în ce mai frecvente.