DISTRIBUIȚI
REUTERS

Poliţia canadiană a recuperat vineri alte două cadavre, inclusiv cel al unui bebeluş care nu fusese găsit iniţial, în apropierea frontierei cu SUA, ridicând la opt numărul victimelor din două familii – una canadiano-română, cealaltă indiană – care au murit săptămâna aceasta încercând să intre în SUA din Canada cu o barcă traversând râul St. Lawrence, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres

”Alte două cadavre au fost recuperate, un bebeluş, cetăţean canadian de origine română, şi o femeie adultă despre care se crede că este cetăţean indian”, a declarat presei Shawn Dulude, şeful serviciului de poliţie al comunităţii indigene Mohawk din rezervaţia Akwesasne, Canada.


Citește și : Putin vrea să elimine ‘dominaţia Occidentului’ în lume (presă)

Poliţia a recuperat joi şase cadavre, între care al unui copil mai mic de trei ani, şi crede că tragedia s-ar fi produs în noaptea de miercuri spre joi.

Dulude a declarat că nu crede că mai există alte cadavre, dar caută un bărbat de 30 de ani, dispărut, Casey Oakes, a cărui barcă a fost găsită în apropierea zonei în care au fost recuperate victimele.

În cursul zilei de vineri, adjuncta şefului poliţiei locale, Lee-Ann O’Brien, a declarat că se pare că victimele provin din două familii, una indiană şi una română, care încercau să ajungă ilegal în SUA.

Cel puţin doi copii cu paşapoarte canadiene se numără printre victime, a precizat poliţia, care aşteaptă rezultatele autopsiei şi ale testelor toxicologice de la Montreal pentru a stabili cauza morţii.

Preşedintele american, Joe Biden, şi premierul canadian, Justin Trudeau, au convenit săptămâna trecută să-i oprească pe solicitanţii de azil care vin în Canada de-a lungul întregii frontiere dintre cele două ţări şi nu doar la punctele oficiale de trecere a frontierei, spre deosebire de ceea ce se întâmpla înainte. Acest acord a fost puternic criticat de grupurile pentru drepturile migranţilor, care consideră că îi expune la un risc mai mare pe cei care încearcă să vină în Canada.

Poliţia locală a precizat însă că acordul care a închis o trecere neoficială de frontieră numită Roxham Road, în Quebec, nu ar trebui să fi fost un factor în tragedia celor două familii, dat fiind că acestea încercau să meargă spre SUA, nu să intre în Canada.

Rezervaţia Akwesasne se întinde pe ambele maluri ale râului St. Lawrence, în Ontario şi Quebec pe partea canadiană şi New York în SUA. Pentru a combate contrabanda de persoane şi bunuri, poliţia locală monitorizează fluviul în permanenţă cu fonduri din Quebec.

Tot mai multe persoane au folosit zona Akwesasne pentru a încerca să intre ilegal în SUA, cu 80 de interceptări înregistrate de la începutul anului, iar majoritatea au fost indieni sau români, a declarat Dulude. ”Ceea ce ştim este că aceste treceri sunt uneori facilitate de populaţia locală, adesea tineri vulnerabili care caută să facă bani şi sunt exploataţi de organizaţii criminale”, a adăugat el.

Citește și : Ucraina exclude orice încetare a focului care să permită forţelor ruse să rămână în teritoriul ocupat

 

În noaptea de miercuri spre joi, când probabil familiile au încercat să traverseze râul într-o barcă descrisă ca fiind ”foarte mică”, vremea era rea, cu ploaie, lapoviţă şi mult vânt.

Trudeau a calificat decesele drept „sfâşietoare”.

”Trebuie să înţelegem corect ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să facem tot ce putem pentru a ne asigura că diminuăm riscurile ca acest lucru să se întâmple din nou”, a declarat el reporterilor din Moncton, New Brunswick.