DISTRIBUIȚI

Opt persoane au murit în urma unor viituri produse miercuri în zona unui râu în statul Bengalul de Vest din estul Indiei, acesta fiind cel mai recent incident asociat ploilor sezoniere abundente care au provocat ravagii în Asia de Sud, informează joi Reuters, potrivit agerpres.

Aproximativ 70 de persoane au fost salvate de echipele de intervenţie în caz de dezastre, în timp ce 13 au primit îngrijiri medicale la un spital regional, a scris joi pe Twitter şefa guvernului statului indian Bengalul de Vest, Mamata Banerjee.


Citește și: Val de nemulţumiri în UK! Un cercetător britanic primește O ALTĂ bursă din SUA pentru a investiga COVID – Black News

Incidentul s-a produs în timp ce locuitorii scufundau o reprezentare o zeiţei hinduse Durga în râul Mal din districtul Jalpaiguri, în cadrul festivităţilor religioase, a spus Banerjee.

Premierul Narendra Modi a transmis pe Twitter că este „îndurerat după accidentul din timpul festivităţilor Durga Puja din Jalpaiguri, Bengalul de Vest. Condoleanţe celor care şi-au pierdut persoane dragi”, anunţând totodată un pachet suplimentar de compensaţii, pe lângă cel acordat de guvernul local.

În regiunile estice şi nord-estice ale Indiei au căzut miercuri cantităţi de precipitaţii cu 128% mai mari comparativ cu valorile normale, local înregistrându-se cantităţi de 9 cm de ploaie, conform departamentul de meteorologie din India, care a prognozat pentru următoarele trei-patru zile ploi abundente în Bengalul de Vest şi statele învecinate.

Ţările din Asia de Sud au fost afectate în ultimele două luni de ploi musonice sezoniere abundente. În Pakistan, cantităţile anormale de ploaie şi topirea gheţii au declanşat inundaţii care au scufundat zone extinse ale ţării, fiind înregistrate aproape 1.700 de decese, o catastrofă descrisă drept o urmare a schimbărilor climatice.

Citeşte şi: Doi morţi şi clădiri distruse în urma unor bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie – Black News

În Nepal, autorităţile au anunţat că după două zile cu ploi neîncetate nivelul apei multor râuri a crescut. „Am emis alerte pentru sătenii aflaţi de-a lungul malurilor râului pentru a rămâne în alertă maximă în vederea unor posibile inundaţii şi alunecări de teren în zonele deluroase, însă nu li s-a solicitat deocamdată să evacueze”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Autorităţii pentru gestionarea şi reducerea riscurilor de dezastre, Dijan Bhattarai.

Cel puţin 60 de persoane au murit în Nepal în urma viiturilor şi a alunecărilor de teren până în prezent în acest an, potrivit datelor oficiale. În statul învecinat Bhutan, autorităţile au anunţat că cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa într-o alunecare de teren produsă săptămâna trecută.