DISTRIBUIȚI
American Herald Tribune

Rebelii din opt localităţi din sudul Siriei au acceptat sâmbătă să predea controlul regiunilor lor regimului, în virtutea unor acorduri negociate de Rusia după aproape două săptămâni de bombardamente, a anunţat un ONG, relatează AFP, potrivit news.ro .

Susţinute de aviaţia aliatului rus, forţe ale regimului au lansat, pe 19 iunie, o ofensivă în vederea recuceririi sectoarelor rebele în provincia Deraa (sud).


Citește și : Opoziţia siriană negociează un acord cu responsabili ruşi privind controlul provinciei Deraa

În recucerirea teritoriilor rebele, în această ţară devastată de război, regimul a recurs adesea la aceeaşi strategie: el bombardează şi fragmentează fiefuri insurgente, după care le impune aşa-zise acorduri de ”reconciliere”, care seamănă mai mult cu o capitulare.

În virtutea acestor acorduri, rebelii care vor să rămână pe loc predau armele, în timp ce refractarii şi civilii care refuză să trăiască sub controlul regimului sunt evacuaţi către zone aflate sub controlul insurgenţilor în nordul ţării.

”Cel puţin opt localităţi din estul şi nordul (provinciei) Deraa au acceptat acorduri de «reconciliere» în cadrul unor negocieri purtate de ofiţeri ruşi cu notabili locali şi combatanţi rămaşi la faţa locului”, a declarat pentru AFP directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) Rami Abdel Rahman.

Între aceste localităţi se află Da’el şi Ibtaa, Al-Gharia de Est, Al-Gharia de Vest şi Al-Karak de Est. Poliţia Militară rusă a pătruns în anumite sectoare sâmbătă dimineaţa, potrivit SOHR.

Agenţia siriană oficială de presă Sana a confirmat acorduri la ”Da’el, Al-Gharia de Est, Talal Khleif şi Tel al-Sheikh Hussein, după predarea de către combatanţi a armelor lor armatei”. Sana anunţa vineri acorduri similare în alte trei localităţi.

Citește și : Afganistan: Preşedintele Ghani anunță reluarea oficială a ostilităţilor împotriva talibanilor

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu zeci de locuitori de la Da’el, între care unii purtau portrete ale lui Bashar al-Assad, scandând sloganuri de susţinere a preşedintelui şi armatei siriene.

La Al-Karak de Est, primarul localităţii şi cinci membri ai familiei sale au fost ucişi vineri în circumstanţe vagi, atribuite de Abdel Rahman rolului primarului în acordul de ”reconciliere”.

În alte părţi, în provincia Deraa, bombardamente ale regimului au continuat sâmbătă, omorând cel puţin cinci civili.

În total 105 civili au fost ucişi de la începutul ofensivei.

În aceeaşi perioadă, 98 de combatanţi proregim au fost ucişi, dintre care 29 vineri seara, dar şi 59 de rebeli.