DISTRIBUIȚI
Times of India
AP

Cel puţin opt alpinişti şi-au pierdut viaţa pe masivul Gurja din Nepal, în timpul unei violente furtuni de zăpadă care le-a lovit tabăra, au declarat sâmbătă oficiali nepalezi, citaţi de AFP, potrivit Agerpres.

„Corpurile a opt persoane – patru sud-coreeni şi patru ghizi nepalezi – au fost localizate sâmbătă printre resturile taberei de către o echipa de salvare, însă vremea rece şi instabilă a încetinit căutările”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Sailesh Thapa, adăugând că o a noua persoană este dată dispărută.


Citește și : Cel puțin 16 morți în urma unui incendiu produs pe o platformă de petrol în sud-estul Nigeriei

„Credem că moartea lor a fost provocată de o furtună de zăpadă, deoarece arborii sunt doborâţi, iar corturile sunt distruse. Chiar şi corpurile victimelor sunt împrăştiate”, a declarat responsabilul din cadrul poliţiei pentru AFP.

Un elicopter a ajuns la faţa locului şi a aterizat pentru scurt timp deasupra taberei, dar nu a putut recupera niciunul dintre cadavre.

„Vremea este prea rece pentru a continua căutările”, a declarat pilotul Siddartha Gurung. „O misiune de salvare ar putea reveni duminică dacă vremea o va permite”, a adăugat el.

Organizatorul expediţiei, Wangchu Sherpa, de la organizaţia Trekking Camp Nepal, a declarat că alerta a fost dată la 24 de ore după ce nu s-a mai ştiut nimic despre alpinişti.

Citește și : Bahrein, Camerun şi Filipine au fost alese în Consiliul Drepturilor Omului al ONU

„Nu a mai existat niciun contact cu ei de ieri, aşa ca am trimis oameni dintr-un sat şi un elicopter pentru a-i găsi”, a declarat el.

Alpiniştii din Coreea de Sud şi ghizii lor nepalezi campaseră la poalele masivului de 7.193 metri, aşteptând condiţii meteo mai bune pentru a putea continua ascensiunea.