DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Coreea de Nord aplică amenzi mari sau pedepse cu închisoarea celor prinşi că accesează materiale de divertisment din Coreea de Sud sau imită modul de a vorbi al sud-coreenilor, semnalează Reuters miercuri, potrivit agerpres.

La sfârşitul anului trecut, Phenianul a adoptat o lege privind „gândirea anti-reacţionară”, iar săptămâna aceasta au apărut detalii despre noul act normativ în Daily NK, un site de internet din Seul care preia surse din Coreea de Nord.


Citeşte şi: Steve Bannon se numără printre americanii graţiaţi de Trump

Legea prevede amenzi pentru părinţii copiilor care încalcă interdicţii. Cei prinşi cu presă din Coreea de Sud pot fi închişi până la 15 ani în lagăre. Sunt pedepsite producţia şi distribuţia de materiale pornografice, utilizarea televizoarelor, radiourilor, computerelor, telefoanelor mobile străine şi a altor dispozitive electronice neînregistrate.

Revista Rimjin-gang, publicată în Japonia şi dispunând de asemenea de surse nord-coreene, a scris luna aceasta că noua lege interzice şi vorbirea sau scrierea în stil sud-coreean. Citând presupuse remarci scrise ale liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un, publicaţia arată că acesta a criticat folosirea uzuală în Coreea de Sud a unor termeni cum ar fi „oppa” (frate mai mare) sau „dong-saeng” (soră mai mică) pentru adresarea către persoane cu care vorbitorul nu este înrudit.

Reuters nu a reuşit să verifice independent aceste ştiri.

Daily NK mai susţine că oricine este prins că importă materiale interzise din Coreea de Sud este pasibil de închisoare pe viaţă, iar cei care importă volume mari de conţinut din Statele Unite sau din Japonia pot fi condamnaţi la moarte.

Noua lege pare să înăsprească pedepsele şi restricţiile, apreciază Sokeel Park, reprezentant al mişcării de sprijin pentru transfugi Libertate în Coreea de Nord. El crede că accentul pe materialele sud-coreene subliniază îngrijorarea guvernului de la Phenian faţă de influenţa insidioasă a Coreei de Sud, democratică şi mai bogată decât Nordul. „Totul vine în sprijinul acestei foarte vechi sensibilităţi faţă de derutarea şi desprinderea, în special a tinerilor, de glorioasa revoluţie socialistă prin distragerea cu ajutorul acestei influenţe foarte atrăgătoare, dar corupte”.

Citeşte şi: Trump a discutat cu apropiaţii săi despre formarea propriului partid

Tae Yong-ho, primul transfug nord-coreean ales în parlamentul de la Seul, consideră că accesul limitat, dar în creştere la informaţii, inclusiv prin traficul de frontieră cu China, a produs schimbări subtile în Coreea de Nord, unde este permisă numai presa de stat, care se concentrează asupra creşterii prestigiului lui Kim. „Ziua, poporul strigă ‘trăiască Kim Jong Un!’, dar noaptea toţi se uită la drame şi filme sud-coreene”, a declarat Tae într-un interviu la conferinţa Reuters Next din 11 ianuarie.

Kim a promis la recentul congres al partidului comunist nord-coreean că se vor extinde reţelele wireless, limitate din exterior, şi va creşte calitatea emisiunilor de televiziune şi radio, pentru a oferi servicii mai bune publicului. „Este necesară readaptarea sistemelor de transmitere prin cablu şi a emisiunilor de televiziune, să se aducă tehnologia respectivă la un nivel mai ridicat şi să se asigure toate condiţiile pentru ca toţi, în toată ţara, de la oraşe până la satele de munte îndepărtate să se bucure de o viaţă culturală şi emoţională mai bună”, a spus conducătorul Coreei de Nord.