DISTRIBUIȚI
lacalle.com.ve

Coaliţia opoziţiei venezuelene a lansat joi un apel la absenteism pentru prezidenţialele de la 20 mai şi le-a cerut adversarilor preşedintelui Nicolas Maduro să se retragă, transmite AFP, potrivit agerpres.

Mesa de la Unidad Democratica (MUD), principala coaliţie a opoziţiei care a decis să boicoteze scrutinul, i-a îndemnat pe venezueleni „să nu participe şi să lase străzile goale” în semn de „respingere a regimului Maduro şi a fraudei electorale”, potrivit unui comunicat.


Citeşte şi: Piloţi americani răniți ușor la ochi de lasere militare chineze în jurul bazei din Djibouti (Pentagon)

Singurul candidat important care se prezintă în faţa şefului statului este disidentul chavist Henri Falcon, un militar în retragere în vârstă de 56 de ani. „Vom continua să lansăm un apel lui Henri Falcon pentru a nu fi complice la această farsă”, a declarat deputata opoziţiei Delsa Solorzano în cursul unei conferinţe de presă.

Fostul preşedinte al parlamentului Henry Ramos Allup, de asemenea prezent, a calificat ca „dramatice” cifrele absenteismului, aşteptat la 60%, potrivit ultimelor sondaje.

Declarată în incapacitate parţială de plată, Venezuela se confruntă cu o inflaţie uriaşă, estimată de FMI la circa 14.000% în 2018, precum şi o prăbuşire a PIB de 15%. Penuria de alimente şi medicamente a constrâns deja sute de mii de locuitori să fugă din ţară.

Preşedintele socialist Nicolas Maduro pare asigurat că va fi reales, în absenţa unui candidat de talie.

Citește și : SUA : FBI a pus sub ascultare telefoanele avocatului personal al lui Trump

Maduro, care se sprijină mai ales pe armată, a intensificat în ultimele săptămâni livrările de alimente la preţuri subvenţionate în cartierele defavorizate şi a accelerat înscrierea de noi simpatizanţi în partid.

Uniunea Europeană, Statele Unite şi o mare parte a Americii Latine au criticat decizia autorităţilor de la Caracas de a convoca anticipat scrutinul, care trebuia în mod normal să aibă loc în decembrie, denunţând o lipsă de transparenţă şi de garanţie pentru alegeri libere.