DISTRIBUIȚI
durushaber.com.tr

Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formaţiune de opoziţie din Turcia, l-a desemnat vineri pe deputatul Muharrem Ince (foto) pentru a-l înfrunta pe şeful statului Recep Tayyip Erdogan în timpul alegerilor prezidenţiale anticipate, care vor avea loc la 24 iunie, informează AFP, potrivit agerpres.

„Cu permisiunea lui Allah şi voia naţiunii, voi fi ales preşedinte la 24 iunie”, a declarat, în cadrul unei ceremonii la Ankara, Muharrem Ince, un membru important al CHP şi un orator energic, care s-a impus în ultimii ani drept unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Erdogan.


Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela cere un absenteism în masă la alegerile prezidenţiale

Liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, a anunţat luna trecută că nu va candida în alegerile prezidenţiale convocate de Erdogan. „Vom scrie istorie!”, a declarat el, înainte de a-l invita pe Ince pe scenă.

În timpul primului său discurs în calitate de candidat oficial al CHP, Muharrem Ince s-a angajat să fie „preşedintele tuturor” şi „imparţial”, dacă va fi ales.

Cu puţin timp înainte de anunţul oficial, Ince, care împlineşte vineri 54 de ani, a postat pe Twitter o fotografie în care poate fi văzut alături de soţia şi cei doi copii ai lor. „Suntem gata”, a notat el.

Prin această alegere, CHP intenţionează să-l înfrunte pe Erdogan pe un teren care Ince îl stăpâneşte foarte bine şi care a contribuit major la popularitatea sa: cel al oratoriei. Profesor de fizică, Ince este cunoscut în Turcia pentru stilul său înflăcărat şi combativitatea sa. El s-a impus, în urma unor discursuri presărate cu înţepături bine dozate, drept unul dintre cei mai feroce critici la adresa lui Erdogan.

Citeşte şi: Cutremur în Africa de Sud. 13 mineri au rămas captivi în subteran

Într-unul dintre discursurile sale cele mai cunoscute, el a declarat că, dacă va fi ales într-o zi preşedinte al Turciei, va scoate la vânzare palatul prezidenţial de proporţii faraonice pe care Recep Tayyip Erdogan şi l-a construit la Ankara.

Acest deputat de Yalova (nord-vest) este de asemenea unul dintre principalii rivali interni ai liderului CHP, pe care l-a criticat vehement în urma unor dezbateri electorale. Ince s-a prezentat în două rânduri, în 2014 şi 2018, drept contracandidat al lui Kilicdaroglu la conducerea partidului.