DISTRIBUIȚI
AFP

Opoziţia siriană spune că armistiţiul de cinci ore decretat de Rusia în regiunea Goutha de Est, enclavă controlată de rebeli în apropiere de Damasc, este ‘o lovitură’ împotrivă rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU.

„Acest aşa-numit armistiţiu umanitar este o lovitură împotriva rezoluţiei originale a ONU care a fost adoptată sâmbătă. Rusia nu şi-a dorit niciodată un armistiţiu în Ghouta de Est, iar acest lucru se vede foarte clar”, a spus pentru dpa Ahmed Ramadan, purtător de cuvânt al Coaliţiei Naţionale Siriene, potrivit agerpres.


Citeşte şi: Armistiţiul decretat de Putin în Ghouta de Est a intrat în vigoare

„Ruşii au venit cu această idee a unui armistiţiu pentru a păcăli comunitatea internaţională, care exercită presiune asupra Moscovei şi ameninţă să apeleze la alte mijloace” pentru a impune un armistiţiu în Siria, a mai spus el.

Ramadan acuză Rusia că nu exercită niciun fel de presiune asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care îl susţine, pentru a opri crimele din Ghouta de Est.

Un armistiţiu umanitar de cinci ore decretat de Rusia în enclava rebelă siriană Ghouta de Est, de lângă Damasc, a început marţi, la ora 07:00 GMT, pentru ca civilii să poată părăsi zona, vizată de o ofensivă intensă a forţelor regimului sprijinite de Moscova.

Citeşte şi: Incendiu puternic în capitala Georgiei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat un armistiţiu zilnic între orele 09:00 şi 14:00 (07:00 GMT şi 12:00 GMT), precum şi crearea unui ‘coridor umanitar’ pentru a li se permite civililor să părăsească zona, unde bombardamentele forţelor guvernamentale au ucis sute de persoane începând din 18 februarie.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluţie care cere o încetare a focului în Siria pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile, pentru a permite acordarea ajutorului umanitar şi evacuările medicale.