DISTRIBUIȚI

Poziţiile guvernului şi opoziţiei din Venezuela s-au „apropiat” în timpul celei de-a treia sesiuni de dialog încheiate luni la Ciudad de Mexico, au spus într-un comunicat fără a preciza progresele respective, transmite AFP, potrivit agerpres.

Grupurile de lucru „au organizat întâlniri comune în care poziţiile s-au apropiat în căutarea unor soluţii la provocările sociale, economice şi politice”, potrivit unui comunicat citit de diplomatul norvegian Dag Nylander.


Citeşte şi: Guvernul britanic cere ajutorul armatei în criza de combustibil – Black News

Cu toate acestea, nu s-au dat detalii cu privire la progresele între guvernul chavist al preşedintelui Nicolas Maduro şi opoziţia condusă de Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de aproximativ cincizeci de ţări, printre care Statele Unite. Acest dialog ar trebui să ajute la rezolvarea gravei crize economice şi sociale din ţara sud-americană.

Comunicatul anunţă un progres în stabilirea unui „mecanism de consultări”: „vor fi organizate sesiuni de consultare cu diverşi actori politici şi sociali naţionali şi internaţionali, astfel încât să fie pus în aplicare un mecanism eficient de consultare şi participare cât mai curând posibil”, a menţionat textul.

„Am făcut un nou pas înainte”, a salutat Nicolas Maduro la televiziunea publică, apreciind că discuţiile se îndreaptă „către o pace permanentă (…) şi recuperarea activelor noastre în străinătate”, cu referire la Monomeros, o rafinărie venezueleană din Columbia aflată sub controlul lui Juan Guaido.

Acest dialog a demarat la 14 august în Mexic, sub egida Norvegiei, însoţită de Rusia şi Olanda.

Pe de o parte, puterea doreşte eliminarea sancţiunilor impuse de ţările care nu recunosc realegerea preşedintelui Maduro în 2018. Pe de altă parte, opoziţia vrea să obţină alegeri libere şi transparente pentru votul regional din noiembrie, dar mai ales pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Citeşte şi: Coreea de Nord a tras un PROIECTIL necunoscut în mare – Black News

Primele sesiuni ale dialogului au condus la două acorduri cu privire la punctele minore, un mecanism de finanţare a vaccinurilor anti-COVID-19 şi suveranitatea Venezuelei asupra unui teritoriu din Guyana vecină revendicat de Caracas.

Cele două tabere au condamnat, de asemenea, „actele de xenofobie şi violenţă” împotriva venezuelenilor sâmbăta trecută în Chile. Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat la Iquique împotriva prezenţei migranţilor, în majoritate venezueleni, care îşi au tabăra în acest oraş-port din nordul Chile. Manifestanţii au incendiat bunurile aparţinând migranţilor. O anchetă a fost deschisă.