DISTRIBUIȚI
An elderly woman holds her ballot papers before voting in the first round of the presidential election in Warsaw on May 10, 2015. Poles voted in presidential elections after a lacklustre campaign focused on national security and social issues, with incumbent Bronislaw Komorowski expected to win, but not without a struggle. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI (Photo credit should read JANEK SKARZYNSKI/AFP/Getty Images)

Opoziţia de centru din Polonia şi-a anunţat vineri intenţia de a anula multe dintre legile introduse de conservatori, pe care le consideră antidemocratice sau chiar anticonstituţionale, dacă va câştiga alegerile legislative, relatează AFP, scrie agerpres.

Denunţând „uraganul legislativ” lansat de partidul aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), o lideră a Coaliţiei Civice (KO), Kamila Gasiuk-Pihowicz, a declarat că, în caz de victorie la alegerile legislative de la 13 octombrie, KO va vota „un act de reînnoire a democraţiei”.


Citește și : Încă o lovitură pentru Johnson: Camera Lorzilor a adoptat legea care împiedică un Brexit fără acord

În cadrul convenţiei electorale a KO de vineri, deputata a explicat că este vorba de anularea textelor de lege care „au distrus Tribunalul Constituţional, au distrus independenţa justiţiei, au distrus independenţa parchetului”.

Programul opoziţiei, a cărei principală formaţiune este Platforma Civică (PO, de centru), a fost prezentat de Malgorzata Kidawa-Blonska, desemnată cap de listă pentru KO la Varşovia şi aflată în poziţia de posibil premier în caz de victorie.

Opoziţia a ales ca slogan „Mâine poate fi mai bine” şi o prezintă pe Malgorzata Kidawa-Blonska ca o „forţă liniştită”. Ea a spus că vrea „să schimbe politica” astfel încât politicienii „să înceteze să răspândească ură”.

Ea s-a abţinut de la orice atac direct împotriva liderilor PiS, pe care sondajele îi prezintă ca posibili învingători, şi a promis că nu va reveni asupra importantelor avantaje sociale (în special alocaţii familiale) acordate de conservatori.

Capitolele programului de opoziţie au fost expuse de şapte femei.

Citește și : Şefa diplomaţiei suedeze părăseşte guvernul pentru a se dedica familiei

Opoziţia de centru promite îmbunătăţirea sistemului de sănătate publică şi reducerea la 21 de zile a perioadei de aşteptare pentru consultarea unui specialist, oferirea unei mai bune asistenţe persoanelor în vârstă şi recompensarea generoasă a pensionarilor care continuă să lucreze. Opoziţia doreşte de asemenea garantarea egalităţii de salarii pentru femei, gratuitate pentru fecundarea in vitro şi internet gratuit pentru persoanele sub 24 de ani.

În ce priveşte economia, politicienii de centru vor reducerea sarcinilor sociale prin modificarea modului de calculare a cotizaţiilor şi exonerarea de impozit a cotei de beneficii reinvestită în dezvoltarea firmei.