DISTRIBUIȚI
AFP, Getty

Un proiect de lege sprijinit de partidul aflat la putere în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), va submina corectitudinea alegerilor, au declarat joi în parlament deputaţi ai opoziţiei, informează Reuters, potrivit agerpres.

Propunerea ar introduce feed-uri web live din secţiile de votare şi, de asemenea, îi va înlocui şi pe toţi membrii actuali ai Comisiei Electorale de Stat, un organism responsabil cu organizarea şi supravegherea alegerilor, precum şi pe toţi comisarii electorali, oferind partidelor politice o influenţă mai mare în numirea unor noi persoane.


Citeşte şi: Un mare magnat al Grupării criminale din Columbia – Clanul Golfului – a fost eliminat într-o operațiune specială a forțelor de securitate

Potrivit PiS, proiectul de lege ar face votul mai transparent, dar criticii afirmă că scopul real este de a creşte şansele electorale ale partidului, care a fost acuzat de Comisia Europeană de erodare a standardelor democratice.

„Acest proiect de lege este periculos. Este o mină plasată sub alegerile din Polonia”, a declarat în parlament Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, şeful PSL (partid ţărănesc şi creştin-democrat – n.r.), formaţiune de opoziţie.

Social-conservatorii PiS, la putere de la sfârşitul anului 2015, se află deja în dezacord puternic cu alţi membri ai Uniunii Europene în legătură cu eforturile lor de a aduce tribunalele şi media de stat sub un control direct mai mare al guvernului, precum şi asupra migraţiei.

Potrivit propunerii de 72 de pagini care nu a fost supusă niciunei consultări publice, şapte dintre cei nouă membri ai Comisiei Electorale de Stat vor fi aleşi de parlament pentru un mandat de 9 ani, PiS urmând să numească direct trei membri, iar partidele rămase, pe ceilalţi patru.

Ceilalţi doi membri vor fi judecători aleşi de şeful Tribunalului Constituţional şi Curtea Administrativă Supremă.

Deputaţii PiS l-au numit deja pe şeful Tribunalului, după modificări legislative despre care partidele de opoziţie au spus că încalcă Constituţia, o acuzaţie respinsă de formaţiunea de guvernământ.

Citeşte şi: Probleme mari în Germania. Social-democraţii se declară pregătiţi să discute pentru ieşirea din criza politică

„Modificările propuse în proiectul de lege vor destabiliza sistemul electoral şi reprezintă o ameninţare serioasă pentru desfăşurarea eficientă a alegerilor locale din 2018”, a afirmat Comisia Electorală de Stat într-un comunicat săptămâna trecută.

Şeful Comisiei, Wojciech Hermelinski, a declarat joi că amendamentul ar oferi de asemenea un avantaj partidelor politice în detrimentul candidaţilor independenţi.

Parlamentarii sunt de aşteptat să-şi exprime un prim vot asupra proiectului de lege vineri dimineaţă. Dacă în cele din urmă este adoptat de parlamentul dominat de PiS, el ar trebui încă semnat de preşedintele Andrzej Duda, care s-ar putea opune prin veto.